Rešavanje pitanja javnih preduzeća prioritet novog aranžmana sa MMF-om

Srbija i Međunarodni monetarni fond (MMF) nastaviće saradnju u narednih 30 meseci putem takozvanog Instrumenta za koordinaciju politike.
Rešavanje pitanja javnih preduzeća prioritet novog aranžmana sa MMF-om
Foto: 021.rs
Cilj novog savetodavnog programa koji ne uključuje finansijska sredstva biće, kako se navodi u saopštenju MMF-a "održavanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti, sprovođenje strukturnih i institucionalnih reformi kako bi se dostigao brz privredni rast i smanjila nezaposlenost".
 
Dok se od 2015. do 2018. godine radilo na obuzdavanju deficita, sada će se raditi na privrednom rastu, ali da se ne upropasti postignuto. Neophodne su strukturne reforme, pre svega, rešavanje upravljanja i poslovanja javnih preduzeća, a naročito društvenih preduzeća koja godinama menjaju statuse, ali su stalno na neki način prikačena na budžet.
 
Takođe, prioritet su i državne finansijske institucije čiji su bilansi "zatrovani", kao i Poreska uprava čija se reforma najavljuje već godinama, ali se slabo sprovodi.
 
S obzirom na to da ovaj novi program nema nikakve poluge kojim bi primorao vladu da sprovodi mere na koje se obaveže, osim polugodišnjih revizija i saopštenja, ostaje da se vidi kako će ići ove reforme, koje su po opštoj oceni daleko teže za sprovesti, nego fiskalna konsolidacija u prethodne tri godine.
 
MMF ocenjuje ekonomske izglede Srbije pozitivnim i očekuje rast od najmanje 3,5 odsto u 2018. godini. Generatori rasta trebalo bi da budu potrošnja, investicije i izvoz. Takođe, stručnjaci Fonda očekuju budžetski suficit u ovoj godini.
 
Pored dostizanja fiskalne stabilnosti, Srbija će morati da radi na strukturi budžeta, gde se na rashodnoj strani očekuje rast kapitalnih investicija u infrastrukturu. MMF takođe najavljuje smanjenje poreskih opterećenja na zarade,a li ukoliko bi porez bio smanjen bez povećanja doprinosa, to ne bi donelo neko veliko rasterećenje. 
 
Borba protiv sive ekonomije najvažniji je zadatak Poreske uprave, čija se reforma nalazi na agendi još od 2015. godine. Verovatno najteži deo reformi, koji je najviše i odlagan, su preduzeća pod kontrolom države. Kada se radi o javnim preduzećima pre svega se misli na Elektroprivredu Srbije, Srbijagas i Železnice Srbije. 
 
Kao najbolji primer restrukturiranja javnih preduzeća navode se Železnice Srbije. Kao najveći uspeh navodi se smanjenje broja zaposlenih. Najlošije odjavnih preduzeća stoji Azotara za koju je Ministarstvo privrede predložilo stečaj.
 
MMF u novom programu ukazuje na loše plasmane razvojnih agencija, rešavanje pitanja Komercijalne banke i na privatizaciju Dunav osiguranja. Konačno, MMF naglašava da će država morati da se pozabavi sprečavanjem pranja novca propisujući odgovarajuću regulativu.
  • N.Sad

    20.07.2018 22:53
    Да није паразита из јав. предузећа стање у држави би било 50% боље и не би нам деца морала одлазити.Обратите се неком јав. предузећу да вам помогне будите сигурни да вам неће изаћи у сусрет, рецимо да пошаљу багер на пола сата да очисти цев да вода може да пролази да не плави дворишта и подруме исту ону цев коју су они поставили пре неколико година. Људи живе у том крају 50 година и никад их није плавило а сад после сваке кише очекује их ужас. Они су ту само да би што више ојадили град и државу.
  • Servia

    20.07.2018 21:07
    Kad zavrse sa nama moci cemo samo hleb u zamrzivac za prekosutra..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.