Vesna Pešić: Makar visila na Terazijama, govoriću ono što mislim

Sociološkinja Vesna Pešić izjavila je da za nelegalno rušenje objekata u beogradskoj četvrti Savamala nije odgovarao niko, osim nje i portala "Peščanik".
Vesna Pešić: Makar visila na Terazijama, govoriću ono što mislim
Foto: Medija centar Beograd
Ona je za N1 kazala da je nelegalno rušenje u Savamali najskandalozniji događaj jer je država suspendovana, građani su maltretirani, privatna imovina rušena noću pod fantomkama, ali da veruje da neće biti rešeno zato što se zna ko ga je sproveo, kao što se imenom i prezimenom zna ko je iza nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku.
 
"Od celog tog skandala (u Savamali), svelo se na mene. Od svega toga, jedino sam ja stradala. Dve urednice 'Peščanika' i ja treba da platimo kaznu za sve što se događalo", kazala je Vesna Pešić. 
 
Presudom Višeg suda u Beogradu, po tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kojom su portal "Peščanik" i ona kao stalna saradnica osuđeni da solidarno isplate 200.000 dinara Stefanoviću, kao i sudske troškove, zbog kolumne "Dosoljavanje" u kojoj je autorka iznela mišljenje o nelegalnom rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu i o izjavama ministra policije povodom tog događaja. 
 
Ocenjujući da vlast koristi najgrublje izraze u obračunima sa svojim kritičarima, Vesna Pešić je kazala da nije očekivala da će biti tužena zbog tog teksta, koji je, kako je navela, pomalo i satiričan. 
 
"Ja jesam koristila određene reči na jedan upadljiv način, zato što sam smatrala da su neka njegova (Stefanovićeva) objašnjenja zašto policija nije reagovala u Savamali - da ona nije reagovala zbog toga što policija nije htela sebe da izlaže opasnosti jer su kablovi bili otvoreni - od svih gluposti koje je rekao, neviđena glupost. Glupost je još veća kada se zna da je policija zvana da spreči nelegalno rušenje. Pa, što su otvoreni kablovi!? Ti si to morao da sprečiš", objašnjava Vesna Pećić. 
 
Kvalifikujući takvo objašnjenje ministra kao "najgluplje", Vesna Pešić je rekla da nije mislila na njega lično, već da je to izuzetno glupa izjava za jednog ministra policije. Podsetila je da vladajuća većina u Skupštini Srbije koristi najgrublje izraze u obračinima sa svojim političkim protivnicima, da predsednik države Aleksandar Vučić u javnom govori koristi izraze poput "kompletni idioti", "ološ", "debili" itd. 
 
"Sad je ispalo kad kažeš da je neko postupao glupo, da je to glupo zabranjena reč", ističe.
 
Ona je kazala da se sudija koja je donela prvostepenu presudu nije držala zakona, strogo je, kako navodi, izbacila kontekst rušenja u Savamali u kojem se sve dešava, a i "izmislila je da javna kritika mora da bude srazmerna određenim funkcionerima". 
 
"Celog života sam u politici i sad će ovaj ministar i ovaj predsednik da mi zabrane da govorim. Makar visila na Terazijama, ja ću uvek da govorim ono što mislim", poručila je Vesna Pešić.
 
Najavila je i da će se ona i urednice Peščanika žaliti Apelacionom sudu.
  • Pravnik

    13.08.2018 15:22
    Tek će da bude užas
    Pravosuđe je pod apsolutnom kontrolom SNS-a, a tek nakon usvajanja amandmana na Ustav koji slede, sudije i javni tužioci će isključivo krivično goniti i suditi onako kako misle, da se to dopada autokrati i njegovim krimosima. Živi bili pa, nažalost, to i videli, a nakon njega trebaće Srbiji 100 godina da se promeni mentalni sklop tužilaca i sudija, pa da stvarno budu nezavisni primenjivači zakona.
  • @Žene nas brane

    10.08.2018 16:00
    Ja
    Znala je Vesna da su losi Tadic i DS pa je sve uradila da dodju Vucic i Toma, oni su nas preporodili, hvala Vesni i belim listicima.
  • Mi i oni

    10.08.2018 15:05
    @ zato
    Gospodine ili gospodjo,prvo dobro procitajte sta sam napisao,NIKADA od uvodjenja visestranacja u tadasnju Jugoslaviju a sadasnju Srbiju nisam glasao za SRS a danas SNS i lepo ti pise da sam u manjini.Nista ona meni nije trebala da kaze,izasao sam i glasao kao i svaki put ALI,poznavajuci sastav i obrazovanje stanovnista Srbije naslutio sam sta ce se desiti.Posle su tako glasali za Belog Preletacevica ili koga god vec.Moj post se odnosio direktno na nju jer su g.Vesna Pesic i g.Srbijanka Turajlic ipak tada bile od velikog ugleda pa mi je sve to bilo cudno da su toliko protiv DS-a i Borisa Tadica a sada se obe prave da se to nije desilo pa kritikuju sadasnju vlast a prilicno su doprinele tome da se ona uspostavi u ovakvom formatu.Zato zapamti,meni SRS tj,SNS nije zamazao oci a tebi i njoj izgleda da jeste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.