Inicijativa da Mileva Marić bude na novčanici dinara

Povodom 70 godina od smrti naučnice Mileve Marić Ajnštajn pokrenute su inicijative da Narodna banka Srbije izda novčanicu sa njenim likom i da Univerzitet u Cirihu, na kojem je studirala, postavi njenu bistu.
Inicijative su pokrenuli generalni konzulat Srbije i Udruženje "Tesla Society" iz Ciriha, prenose Novosti.
 
Ideja o novčanici nametnula se prošle nedelje kada su se, u organizaciji konzula Zorana Jeremića, Udruženja "Tesla Society", Srpske pravoslavne crkve iz Ciriha i udruženja građana iz Srbije, na grobu Mileve Marić prvi put okupilli Milevini i Albertovi potomci.
 
Idejno rešenje za novčanicu prosleđeno je Narodnoj banci Srbije i sada se čeka odgovor.
 
Druga inicijativa, o postavljanju biste u zgradu Univerziteta u Cirihu, biće realizovana do kraja godine.
 
Podsetimo, u Novom Sadu ove jeseni treba da počne obnova kuće u Kisačkoj 20 gde je jedno vreme živela Mileva Marić sa suprugom Albertom Ajnštajnom. Obnova ove kuće trebalo je da počne u maju ove godine, ali se to nije dogodilo. U februaru prošle godine postavljena je tabla, na kojoj piše da su u Kisačkoj 20 deo svog života proveli Mileva Marić Ajnštajn i njen suprug Albert Ajnštajn.  
 
 
Inicijativa da se osnuje muzej Mileve i Alberta u Kisačkoj 20 pojavila se prvi put 2007. godine. Tada se njihov unuk, Bernard Cezar Ajnštajn, obratio Gradu Novom Sadu izrazivši spremnost da se kuća pokloni Novosađanima, ukoliko jedna prostorija postane muzej posvećen naučnicima. Međutim, Bernard Ajnštajn je u međuvremenu preminuo, a do realizacije ovog projekta nikada nije došlo.
  • sramota

    25.09.2018 20:40
    Koliko vrednujemo naše naučnike poput "Milene Matić", kao što ju je nazvao neko od komentatora upućenih u lik i delo, i treba nam muž Goce Tržan na novčanici jer za bolje nismo. Važno da imamo ulice nazvane po ljudima koji sa Novim Sadom i Srbijom veze nemaju (stari Lala Maksim Gorki i ostali ruski pisci), a neko ko je rođen u Titelu a "samo" živeo ovde ne zaslužuje ništa.
    Ko ima mozga, otići će Teslinim i Pupinovim stopama negde gde će se njihov rad ceniti, pa ćemo posthumno da ih veličamo samo ako procenimo da zaslužuju.
  • Kać

    25.09.2018 18:36
    Bista Mileve Maric prvo je postavljena u Kacu, u centru sela, ispred zgrade osnovne skole, a izradio ju je nas cuveni vajar, pok. Jovan Soldatovic. Inace, Milevina porodica je poreklom iz Kaca, u cijem su ataru imali salas njeni baba i deda po ocu.
  • pera

    25.09.2018 15:55
    ..
    Kakvi ste vi Srbi? Mileva Maric je smislila teoriju verovatnoce, a Ajnstajn joj je ukrao. To je valjda jasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija