Ministarstvo prosvete poziva roditelje da prijave slučajeve vršnjačkog nasilja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja apelovalo je na sve roditelje da svaki slučaj vršnjačkog nasilja odmah prijave nadležnima u školi koju dete pohađa, poštujući jasno propisane procedure, a sa školom ostvare otvorenu, konstruktivnu saradnju.
"Na taj način omogućiće da zaposleni i stručni timovi što pre reaguju, zaštite dete i pomognu u rešavanju problema", saopštilo je Ministarstvo, koje od škola očekuje da efikasno i stručno reaguju, u skladu sa propisima i svojom ulogom.
 
Ministarstvo prosvete ističe da ni na koji način ne želi da sprečava roditelje i medije da javno govore o vršnjačkom nasilju, ali da je to potrebno uraditi veoma pažljivo, kako se ne bi proizvele posledice koje mogu da budu i mnogo gore.
 
Ministarstvo je ocenilo da je neprofesionalno i neetičko ponašanje uredništva i novinara pojedinih medija, koji su zloupotrebili situaciju, dovelo je do novog nasilja i opravdane zabrinutosti roditelja druge dece.
 
"Posle gostovanja deteta i njegove majke D. D. na televiziji Prva, tokom kojih su tri dečaka označena kao nasilnici, ti dečaci su pretrpeli nasilje. Njih su, u poslednjih nedelju dana, dva puta napala druga deca 'želeći da zaštite' druga koji se pojavio na televiziji", navedeno je u saopštenju.
 
Napominje se da su roditelji te dece, u skladu sa procedurama, javili direktorki Osnovne škole "Rade Končar" i Ministarstvu prosvete, koji su sada angažovani na rešavanju novonastalog problema.
 
"Primer neodgovornog medijskog izveštavanja o osetljivim temama, samo je proizvelo kontraefekat i situaciju da se na navodno nasilje reaguje nasiljem", navelo je Ministarstvo prosvete, koje naglašava da roditelje i medije smatra svojim partnerima u borbi protiv vršnjačkog nasilja.
 
"Zato pozivamo sve da se prvo obrate nadležnima u školi, a zatim, ukoliko je potrebno i Ministarstvu prosvete (nadležnoj školskoj upravi, Gradskoj i Republičkoj prosvetnoj inspekciji), kako bi institucije, uključujući policiju, zdravstvo i centre za socijalni rad, mogle efikasno da reaguju", kaže se u saopštenju.
  • Relativna nesposobno

    26.09.2018 17:28
    Koliko decenija i zrtava treba da bi pocnelo da se reaguje?
    Secam se pre 30 godina u mojoj osnovnoj... na svakom odmoru krvavi zidovi...grupno zlostavljanje bez prestanka.. prvo decaka posle devojcica... niko nikada nije reagovao... kada smo dobili razrednu odmah je tome stala na put...pa su posle samo devojcice.. a uciteljica se zalila kako be moze da resi problem...

    Kako to da neko moze da resi a neko ne moze?
  • lola

    26.09.2018 14:15
    A MI?
    Sta mi da radimo kad jedno dete maltretira celu skolu, ceo razred? Maltretiranje ne mora da bude fizicko nasilje, sta sa decom koja su za inkluziju ,a roditelji ne moraju da prihvate i da kazu, da je dete bolesno,a na to sve ekstremno bezobrazno? Nikad se ne zna kada ce da dobije napade besa i koga ce da udari....Psiholog savetuje da nize perlice sa uciteljicom!!!???
    Samo da mi je znati sta ostalih 28 dece da rade,ko njih da uci?
    Eto, moj edete jesada drugi razred, kome oni trebaju, posle,svi ce da beze, selektivno kaznjavanje dece, ide se u cosak za sitnice,a ovo nemirno prolazi tako olako bez kazni, seta po skoli, pobegne, kaze nista mi ne mozete ..... .ebo i drzavu i sistem i ministre i sve na gomili i te pametne ko je izmislio sve te zakone...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.