Maja Gojković radi na zaustavljanju "preletača"

Poslanik koji odluči da promeni stranačke boje posle izbora neće moći da "preleti" u neki drugi klub, već će mu jedina opcija biti da postane samostalni tribun, pišu "Novosti".
Maja Gojković radi na zaustavljanju "preletača"
Foto: Pixabay
To će, kako navodi list, najverovatnije biti jedna od promena u Poslovniku Skupštine Srbije, koji je donet pre osam godina.
 
Cilj je, kako se navodi, da se spreči da oni koji nisu učestvovali na izborima, kasnije, zahvaljujući "preletačima", dobiju predstavnike u poslaničkim klupama. Namera je, dodaje se, i da se stane na put praksi da predstavnici koje je narod birao zato što zastupaju jedan program, kasnije pređu na suparničku stranu i brane nešto sasvim drugo.
 
Predsednica Skupštine Maja Gojković za "Novosti" kaže da je, zahvaljujući predsedniku parlamenta Slovačke, koja je nedavno menjala skupštinski dokument, dobila uporedni pregled svih pravilnika iz Evropske unije.
 
"Pitanje 'preletača' može da se reši Poslovnikom. Takve primere prelazaka iz kluba u klub nismo našli u EU. Nenormalno je da izborni rezultati kažu jedno, a posle se stvari menjanju", rekla je Gojković.
 
Odgovarajući na pitanje može li prepreka da bude to što je poslanik vlasnik mandata, ona kaže da ne može izborni zakon određivati šta će biti posle izbora, a da Poslovnikom kao skupštinskim zakonom ovo pitanje može da se reši.
 
"Slovački poslovnik je među najliberalnijim. Evropski poslanici više rasprave prenose na odbore, nego na plenum, ali su Slovaci zadržali i taj plenumski deo. Idemo polako, član po član. Nadam se da ću do kraja mandata makar uspeti nekome da pripremim materijal i da to predstavimo na Administrativnom odboru. Verujem da će svi biti zadovoljni", rekla je Gojković.
  • Kirbiš

    13.10.2018 00:22
    Zanimljivo
    Da je taj poslovnik bio na snazi pre 10 tak godina sad ne bi bilo vladajuće stranke
  • Inspektor Višekruna

    12.10.2018 16:01
    Tražim psihijatra
    Imam teške halucinacije...
    Priviđa mi se Maja Gojković - borac protiv preletanja.
    Ili su mi nešto ubacili u kafu, ili sam odlepio.
  • Kumrija

    12.10.2018 14:31
    Mora majka svih preletaca da nauci mladunce kako se to radi. Nije to tek tako, uzmes pa preletis... Ima da se zna neki red od sada!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija