Obeležavaju se 24 godine od napada u Dobrovoljačkoj ulici

Služenjem pomena i polaganjem venaca danas će se u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu obeležiti 24 godine od stradanja pripadnika Jugoslovenske narodne armije u tom gradu.
Kolona vojnika JNA napadnuta je 3. maja 1992. godine u centru Sarajeva i pored dogovora Komande JNA, predsednika tadašnje BiH Alije Izetbegovića, Teritorijalne odbrane BiH i predstavnika međunarodne zajednice o njihovom mirnom izvlačenju iz grada.
 
Napad u Dobrovoljačkoj ulici u kome su stradala 43 pripadnika JNA a njih 73 je ranjeno, izvršili su pripadnici TO BiH. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu odbacio je 2003. godine slučaj "Dobrovoljačka", jer je ocenio da je vojna kolona JNA bila legitiman vojni cilj.
 
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije pozvala je nadležne organe BiH da kazne organizatore i izvršioce napada. Oni su u saopštenju povodom 24. godišnjice tog napada, ocenili da nepriznavanje, "pa čak i slavljenje ovakvih i sličnih zločina", neće doprineti suočavanju sa prošlošću i miru u Bosni i Hercegovini.
 
"Najoštrije osuđujemo mučki napad i hladnokrvni masakr nad nedužnim vojnicima JNA koji su se mirno povlačili iz Sarajeva. U ime porodica žrtava najenergičnije zahtevamo od nadležnih organa BiH da se napokon kazne počinioci ovih zločina kao i odgovorni za navedene zločine", stoji u saopštenju.
 
Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.