Mađarski intelektualci vraćaju nagradu koja je dodeljena desničaru

Više od 80 vodećih mađarskih intelektualaca - matematičara, umetnika, filozofa, ovih je dana vratilo Viteški krst Ordena za zasluge koji im je ranije dodelila Mađarska, nakon što je to odlikovanje ove godine za Dan Svetog Ištvana uručeno Žoltu Bajeru, novinaru i publicisti lista Mađar hirlap.

Oni su zamolili predsednika Mađarske Janoša Adera da ih izbriše s liste odlikovanih, jer smatraju da Bajer širi ideje koje podsećaju na najmračnija razdoblja mađarske istorije, navodeći "antisemitizam i ksenofobiju, opscenost i dehumanizujući pristup".

Bajer je poznat po svojim ksenofobičnim stavovima, ali i po bliskim vezama s vladajućom partijom Fides premijera Viktora Orbana, čiji je jedan od osnivača. Mađarski mediji pišu da je on nekada bio pisac koji obećava, ali da je sada neko ko izbacuje prostote i naziva čitave narode životinjama.

Kancelarija premijera je pri dodeljivanju priznanja kao obrazloženje navela da je Bajera predložila zajednica koja čuva uspomenu na one koji su život izgubili po gulazima. Po tom tumačenju, Bajer je zaslužio orden zbog toga što je kao novinar otkrio i zastupao "mnoge nacionalne stvari", što se pre svega odnosi na bavljenje sudbinom zatočenika po gulazima i na realno predstavljanje života Mađara u Erdelju, odnosno u Transilvaniji, u Rumuniji.

Bajer je izjavio da mu ne pada na pamet da vrati orden dok u znak protesta to ne učini barem 1.400 bivših dobitnika. Predstavnici vlade i vladajuće partije Fides smatraju da je on orden zaslužio. Janoš Lazar, ministar koji je i uručio orden Bajeru, rekao je da svačija karijera može da se kritikuje, ali da on smatra da je u Bajerovoj karijeri mnogo više pozitivnog nego grešaka.

Peticiju za opoziv nagrade dosad je potpisalo više od 4.000 osoba.

  • NS49

    27.08.2016 22:14
    Znači ZRENJANINAC Mađari su nacisti jer su napravili ogradu i neće da puste azilante. Zanimljivo razmišljanje sa tvoje strane a sa moje svaka im čast. Pravi su. Čujem prave još jednu. I treba.
  • zrenjaninac

    27.08.2016 13:21
    neverovatno
    @Laza Da Lazo, mozda su bili prema MMF-u takvi kakvi su bili, ali bar nisu nacisti kao ovi Orbanovi. Ocigledno istorija nije neke naucila sta je nacizam i sta on donosi sa sobom.
  • LAZA

    27.08.2016 11:49
    Vraćaju socijalisti, liberali razne nagrade koje su dobili za vreme dok je bio Đurčanj premijer (koji je bio na dobrom putu da sa MMF-om uništi državu i koji sada nema veću podršku od 2-3%), ali niko ne vraća nagrade sa kojima se dobijala i novčana nagrada koju bi trebali vratiti zajedno sa odlikovanjem. Čudni liberali!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet