Tiranin koji je pobio 10 miliona ljudi, a istorija ga se jedva seća

Osoba na slici većini ništa ne znači, iako bi trebalo da izazove sličnu odbojnost kao Hitler, Musolini, Staljin... On stoji iz genocida u kome je ubijeno više od 10 miliona stanovnika Konga. On je belgijski kralj Leopold II.

O njemu većina ne uči u školi i verovatno nikada nisu ni čuli za njega. Ne pominje se čak ni u popularnoj istoriji tiranije gde se nalaze američko ropstvo i Holokaust. Kralj Leopold II je deo istorije kolonijalizma, imperijalizma, ropstva i genocida u Africi.

Belgijski kralj Leopold II je na tako okrutan način vodio svoje carstvo, da je po tome nadmašio i neke od najvećih zločinaca 20. veka. Kada je došao na tron 1865. zemljom je upravljao u rukavicama, upravo kako su želeli Belgijanci nakon demokratizacije zemlje u svetlu više revolucija i reformi. Imao je velike ambicije da upravlja prekomorskim kolonijama i bio je ubeđen, poput većine vladara tog vremena, da je veličina njegove nacije direktno proporcionalna bogatstvima koje može biti uzeto od kolonija.

Posle nekoliko bezuspešnih pokušaja da za Belgiju prigrabi neke teritorije u Africi i Aziji, kralj Leopold je svu svoju pažnju usmerio na Kongo. Osnovao je privatnu kompaniju "Internacionalno udruženje za istraživanje i civilizovanje Konga", zaposlio čuvenog istraživača Henrija Stenlija da u njegovo ime tamo uspostavi vlast i vrlo brzo postao jedini vladar teritorije koja je 76 puta veće od njegove Belgije.

Tako je postao apsolutni gospodar života i smrti za oko 20 miliona ljudi koji su na prostorima današnje Demokratske Republike Kongo živeli vekovima pre dolaska "belog čoveka".

"Ne želim da rizikujem da izgubim šansu da za sebe osiguram parče veličanstvenog afričkog kolača", ostalo je zapisano da je kralj jednom izjavio.

On je svoje poslovne transakcije nazivao "filantropskim" i "naučnim" naporima pod okriljem Međunarodnog afričkog društva i koristio je ropski rad da bi eksploatisao resurse i usluge iz Konga. Vladao je pomoću radnih logora, sakaćenja tela, mučenja, smaknuća i vlastite privatne vojske.

Slobodna Država Kongo (kako se zvao kraljev lični posed) nije bila klasična kolonija - teritorija je pripadala lično Leopoldu II, pa ni parlament niti bilo kakva međunarodna organizacija nisu mogli da utiču na ono što se tamo dešavalo. Za red i mir je bila zadužena kraljeva privatna vojska, a sve u službi kraljevog ličnog bogaćenja.

Leopold II je eksploatacijom prirodnih bogatstava Konga stekao ogromno bogatstvo i postao jedan od najbogatijih vladara tadašnje Evrope. Novac je dolazio prvo od prodaje slonovače, a kasnije, kada je krajem 19. veka porasla potražnja i cena, i iskorišćavanjem gume.

Celokupna populacija kraljeve privatne države je besplatno i bez bilo kakvih prava radila na prikupljanju biljnih sokova od kojih se pravila guma. Svako selo imalo je količinske kvote koje je moralo da ispuni. Ako ovo ne bi uspeli, pojedincima iz sela su odsecane ruke.

Tokom gotovo 30 godina Kongo je izgubio gotovo polovinu stanovništva - prvi popis 1924. pokazao je da u zemlji živi 10 miliona stanovnika. Izveštaji o nečuvenoj eksploataciji i torturi nad lokalnim življem pokrenuli su jedan od prvih međunarodnih skandala na početku 20. veka.

Među onima koji su podigli glas protiv istrebljenja čitavog naroda bili su i čuveni pisci Mark Tven i Artur Konan Dojl koji su "gumenom režimu" posvetili i neka svoja dela.

Strane kritike, ali i unutrašnji pritisci, primorali su belgijskog kralja da 1908. godine upravu prepusti parlamentu. Ovo nije donelo oslobođenje narodu Konga - njihova država je transformisana u Belgijski Kongo i postala je klasična kolonija. Nezavisnost je stekla tek 1960. godine, a ova oblast je i danas poprište mnogih sukoba.

  • Deran

    30.09.2016 08:11
    Sve je isto
    Šta može dobro doći iz jednog Brisela, sem nekog zla, zločina i krvi.
  • mrva

    29.09.2016 16:34
    @Šogun

    to i nije bila svrha mog komentara. Ja ne pokušavam da stavljam na kantar i vagam, zlo je zlo. Vi želite da kažete da je manje zlo ubijati svoj narod nego tuđ? Ako bih baš morao da pravim razliku, rekao bih da je ovo prvo gore! A to zašto jedan Pol Pot ili Idi Amin nisu svoje zločine proširili i na druge narode razlog je uglavnom "tehničke" prirode - jer nisu mogli! Srećom pa možemo samo da zamišljamo šta bi tek radili da su bili na čelu neke moćnije, osvajačke države!
  • Šogun

    29.09.2016 12:35
    @mrva
    Vaš spisak je svakako zastrašujuć, ali promakao vam je jedan "sitan" detalj: nikada se nije desilo da su Afrikanci ili neki narod Dalekog istoka došao i, onako iz zgloba, eliminisao milion Evropljana/belaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet