Ruska vojska optužila SAD i koaliciju za ratne zločine

Ruska vojska optužila je međunarodnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama da je kriva za ratne zločine u udarima u Iraku gde su stradali civili kod grada Kirkuka na severu zemlje.

U vazdušnom napadu čija je meta bio šiitski grad Dakuk, 50 kilometara od Kirkuka juče je stradalo 17 civila.

U današnjem saopštenju portparol ruske vojske Igor Konašenkov osudio je vazdušne napade međunarodne koalicije u mestu Dakuk, kod Kirkuka, u kojima je prema njemu bilo desetine mrtvih civila, uključujući žene i decu.

On je rekao da prema informacijama kojima raspolaže ruska vojska, grupa Islamska država nije prisutna u tom gradu.

"Više puta smo primetili da takvi smrtonosni udari... koji imaju sve znake ratnih zločina, postaju takoreći svakodnevna praksa aviona medjunarodne koalicije", navodi se u saopštenju ruske vojske.

Konašenkov je rekao da su u napad uključena dva aviona koalicije predvođene SAD i da su zamenili pogrebnu povorku za ekstremiste Islamske države te je dodao da su venčanja, pogrebne povorke, bolnice i humanitarni konvoji suviše često meta koalicije.

Evropska unija i francuski predsednik Fransoa Oland poslednjih dana optužili su Rusiju za "ratne zločine" zbog vazdušnih napada na sirijski grad Alep, u kojima su do uspostavljanja humanitarnog primirja u četvrtak, prema njihovim navodima, stradali brojni civili.  

  • Mirotvorci

    23.10.2016 00:25
    Milosrdni
    NATO na bliskom istoku koristi čak i municiju sa osiromašenim uranom. Rusi se drže klasike i svojih ,,MALJUTKI,, koje te sprže na licu mesta pa se ne patiš dugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet