Zvanično: Žene voze bolje od muškaraca

Žene su sa stanovišta bezbednosti bolji vozači od muškaraca i mogu da doprinesu da se smanji broj pogibija na putevima, istakla je evropska komesarka za transport Violeta Bulc predstavljajući podatke o sektoru transporta u EU.

"Žene vozači se bolje staraju o vozilima i imaju bolje rezultate u bezbednosti vožnje", istakla je Bulc. Ipak, žene su mnogo manje zastupljene u evropskoj industriji transporta, pokazuje izveštaj o transportu u EU za 2016. u kojem su ocenjene performanse zemalja-članica u 30 kategorija.

Ranije ove godine Komisija je kritikovala članice EU zbog blagog porasta broja pogibija na putevima 2015. godine u odnosu na 2014, a komesarka je za taj trend rekla da "zabrinjava". Komisija je obećala da će do 2020. smanjiti broj pogibija na putevima za polovinu u odnosu na 2010, kada je u saobraćajnim nesrećama poginulo 31.400 ljudi.

EU mora da pojača napore da bi taj cilj i ostvarila iako se evropski putevi smatraju najbezbednijim u svetu. U 2015. je na putevima u EU poginulo 26.000 ljudi, pokazalo je istraživanje Evropskog saveta za bezbednost u saobraćaju.

"Mladi vozači, posebno muškarci, nisu opasnost samo za sebe, oni više nego vozači iz ostalih starosnih grupa predstavljaju veću opasnost i za one koji s njima putuju i za druge učesnike u saobraćaju ", navodi se u istraživanju.

Evropska komesarka Bulc je ranije ukazala na korišćenje automobila bez vozača kao na potencijalno rešenje za problem broja poginulih na putevima u EU. Međutim, takvi automobili još godinama neće moći da se kupe u EU.

Holandija je treću godinu uzastopno nabolje plasirana, jer je zabeležila najbolje rezultate u 15 od 30 kategorija. Slede Švedska, Nemačka i Austrija. Rumunija je drugu godinu uzastopno poslednja na listi jer je za 2015. dobila niže ocene nego 2014. godine za udeo alternativnog goriva i obnovljive energije u sektoru transporta.

U Rumuniji je broj poginulih na putevima i železnici veći od evropskog proseka i u 2015. je u sudarima automobila poginulo 95 ljudi na milion stanovnika, dok je prosek EU 52 na milion. Najviše poginulih na putevima u EU u 2015. je u Bugarskoj - 98 na milion stanovnika, a najmanje na Malti - 26 na milion.

Ni Slovenija, domovina komesarke Violete Bulc, nije se dobro plasirala na listi, i u odnosu na 2014. je pala za čak deset mesta. Slovenija ima jednu od najnižih stopa žena zaposlenih u sektoru transporta u EU. U toj zemlji stopa poginulih na putevima porasla od 2014. do 2015. sa 52 na 58 na milion stanovnika.

  • Vožnja

    28.10.2016 18:18
    Suviše sam žena koje dobro voze po svim merilima upoznao u životu da bih mogao tvrditi drugačije.
    Postoji jedan broj žena koji vozi neurotično. Na osnovu njihovog ponašanja u saobraćaju muškarci donose zaključke.
    Ipak, žene bolje voze od muškaraca, samo u određenoj situaciji. Kad su gore.
  • Drum

    28.10.2016 17:48
    Ovo treba u rubriku vicevi, šale i legende...

    Ma dajte, jesuuu, malo morgen.

    Ne mogu reći generalno da nemaju pojma, ali mnogo veći procenat žena vozača je smotanije od muškaraca. Istina, među muškim vozačima takođe ima smotanih, ali daleko manji procenat nego žena.

    Ja još nisam video muškarca da skreće levo, a desni migavac upaljen.

    U 80% slučajeva kada naiđem na nekog sporaća ispred i da vozi kao izgubljen u svemiru to je žena.

    A o održavanju, maaaaaa jašta!
    Koliko sam sam video auto koje vozaju žene, svašta nešto je otpalo, neuredno, auto izlupan i izgeban gde god je mogla.
  • Milan

    28.10.2016 17:26
    Ako tako gledamo...
    U suštini, autor iz ispravnih premisa izvodi pogrešan zaključak. Žene zaista procentualno bezbednije voze i izazivaju manje saobraćajnih prekršaja u odnosu na muške vozače, ali kada se za nekoga kaže da bolje vozi, misli se i na nešto drugo. Ja u 90% slučajeva pogađam kada je žena za volanom, jer većinom voze bojažljivo i nesigurno, a to nije "bolje" mada je manje opasno od jurcanja. Kod muških vozača, naročito mlađih i ovih "novokomponovanih bizMismena" problem je bahatost i nepoštovanje ograničenja brzine, što dovodi do te negativne statistike kada je bezbednost u pitanju, ali generalno su veštiji vozači.
    Naravno, kao i kod svake ovakve generalizacije, treba naglasiti da je ovo statistički podatak, a da je svako od nas pojedinačni slučaj i da postoje žene koje odlično voze, kao i muškarci koji su nesigurni i nevešti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet