Novi šef UN: Nisam čudotvorac

Novi šef Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da on "nije čudotvorac" i dodao da su sada vrlo teška vremena.

 

Pre početka svog prvog radnog dana u sedištu UN u Njujorku, Gutereš koji je od 1. januara umesto Ban Ki Muna generalni sekretar svetske organizacije, obratio se osoblju i pozvao ih da zajedno rade, da reformišu organizaciju.
 
"Trebalo bi da kažem da nema čuda, siguran sam da ja nisam čudotvorac", rekao je Gutereš i dodao da je njegov izbor podstakao velika očekivanja.
 
Naglasio je da se ne treba uljuljkati u iluzijama i da su sada vrlo teška vremena, s brojnim sukobima i pojavom "novog fenomena svetskog terorizma". On je tim povodom odao počast "velikodušnosti turskog naroda... žrtvama užasnog terorističkog napada" u Istanbulu u novogodišnjoj noći. 
 
"UN su svojim delovanjem smanjile patnje naroda, ali i dalje ne uspevaju da spreče i reše sukobe. Ima takođe mnogo otpora, skepticizma u mnogim delovima sveta oko toga koju ulogu može da ima UN. Trebalo bi da budemo u stanju da uvidimo svoje propuste i neuspehe", rekao je Gutereš u aluziji na rat u Siriji. 
 
U novogodišnjoj poruci objavljenoj u nedelju Gutereš je rekao da želi da 2017. bude "godina mira".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.