FOTO, VIDEO: 10.000 Rumuna na ulicama protestuje protiv amnestije zatvorenika

Više od 10.000 ljudi okupilo se na ulicama Bukurešta kako bi izrazili svoje neslaganje sa vladinim predlogom da amnestira na hiljade zatvorenika.

Demonstranti su se okupili na Univerzitetskom trgu, da bi zatim probivši policijske linije krenuli ka zgradi Vlade. Okupljeni građani su skandirali predsedniku Klausu Johanisu, koji podržava borbu protiv korupcije, kada se pridružio protestu.

Protesti se održavaju i u drugim gradovima Rumunije, a demonstranti nazivaju vladajuću partiju "crvenom kugom" i pozivaju njene članove na ostavku.

Rumunski premijer Sorin Grindeanu želi da sprovede hitnu uredbu kojom bi pomilovao oko 3.700 zatvorenika, osuđenih na kazne do pet godina zatvora za nenasilne zločine, starije od 60 godina, trudnice i majke, da bi kako tvrdi vlada, rasteretio pretrpane zatvore.

Kritičari međutim smatraju da bi ti propisi samo pomogli mnogim saveznicima vlasti osuđenim za korupciju. Među onima koji bi mogli imati koristi od uredbe Vlade je predsednik vladajuće Socijaldemokratske partije, Liviu Dragnea koji je 2016. godine zbog izborne krađe kažnjen s dve godine zatvora uslovno.

I medijski magnat i pristalica Vlade Den Vojkulesku bi takođe mogao imati koristi od uredbe. Taj sedamdesetogodišnjak izdržava kaznu od 10 godina zatvora zbog pranja novca.

  • limanac

    22.01.2017 23:37
    a kod nas
    niko nista, kada je predCednik pustao olos na ulice pre par godina. a sada teror na ulicama gradova sirom drzave. a ne ne to su neki navijaci i te price. bljak pljuc

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet