General NATO: Rusija stoji iza lažnih vesti o silovanju u Litvaniji

Visoki general NATO-a Petr Pavel rekao je da Rusija stoji iza "lažnih navoda" da su nemački vojnici silovali devojčicu u Litvaniji, a da je svrha širenja te laži bila da se potkopa podrška novim istočnim snagama NATO-a.
Pavel je upozorio Evropu da treba da očekuje još takvih "lažnih vesti", preneo je Rojters. Prema rečima češkog vojnog generala, tvrdnja da su muškarci koji su govorili nemački jezik silovali 15-godišnju devojčicu prošle nedelje u litvanskom gradu u blizini baraka nemačke vojske "nije zasnovana na istinskim događajima".
 
"Jasno je da su to lažne vesti i verujem da bi trebalo da očekujemo još toga", rekao je general Severnoatlantske alijanse, pozivajući se na razgovore sa ministrima odbrane Nemačke i Litvanije.
 
Smatra da "Rusija nije zadovoljna raspoređivanjem trupa NATO-a u blizini svojih granica, pa verovatno koristi legalna sredstva, kao što je propaganda, u pokušaju da utiče na javno mnjenje protiv tog raspoređivanja".
 
Mejl u kome se tvrdi da su nemački vojnici krivi za silovanje poslat je predsedniku litvanskog parlamenta u utorak. Rusija, za sada, nije odgovorila na optužbu NATO-a da stoji iza mejla poslatom litvanskom parlamentu.
 
General je, kao dokaz za optužbe NATO-a, naveo obaveštajne aktivnosti Alijanse koje podrazumevaju praćenje sumnjivih aktivnosti i dezinformisanja. Pavel, koji se nalazi na čelu vojnog komiteta NATO-a, izrazio je i nadu da će u narednim nedeljama, posle više od dve godine, prvi put razgovarati telefonom sa ruskim vojnim rukovodstvom. Tada će, kako je najavio, obrazložiti zašto NATO veruje da njegovo najveće vojno jačanje od kraja Hladnog rata ne predstavlja pretnju po Kremlj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.