Sudovi u Austriji zatrpani tužbama zbog komšijskih svađa, često nebuloznih

Sudovi u Austriji bukvalno su zatrpani tužbama zbog međukomšijskih svađa, a rekord u razmiricama među susedima je čak 499 prijava od samo jedne osobe.

Oko 11.000 tužbi godišnje bude podneto od strane građana protiv suseda.

"Često se vodi žustra borba oko stvari za koje bi se drugi čudili", rekla je potpredsednica Pokrajinskog suda Beča za civilno pravo Beatriks Engelman.

Spremnost da se konflikt okonča dogovorom, prema njenim rečima, je opala. Umesto toga se sporovi vode do najviših instanci, mnogo više nego ranije.

U jednoj zgradi u Leobenu je jedan stanar podneo čak 499 prijava protiv svojih suseda. On je vodio protokol o buci, beležeći svako lajanje i svako kucanje na vrata. Spor pred sudom, uz dva izuzetka, međutim je odbačen, i samo je jedna strana morala, zbog buke, dva puta da plati malu novčanu kaznu.

Jedna stanarka je zatražila pomoć advokata kako bi se od stalne prijave komšije odbranila, i za to je morala da plati 1.000 evra. Viši sud u ovom slučaju ocenio je neopravdanim veliki broj prijava čoveka koji očigledno ne trpi ni najmanju buku, te je naveo da očigledno zbog toga nije moguć suživot, zbog čega nervozni stanar treba da se iseli.

U Beču je jedan stanar opštinske zgrade iseljen jer je terorisao kućepaziteljku. On je kucao na vrata njenog stana i provocirao lajanje njenog psa, koje je onda snimao mobilnim telefonom, te se žalio nadležnima da ga godinama nervira lajanje. Viši sud je ocenio da postoji osnova za otkazivanje ugovora stanaru koji je namerno izazivao lajanje kako bi naneo štetu drugom stanaru.

  • Konstantin

    19.02.2017 20:57
    Naši u Beču
    "U Beču danas živi 1,8 miliona ljudi, od kojih su 51,5 posto žene.
    Stanovništvo Beča čine državljani 181 zemlje, a nakon Austrijanca (72,6) u austrijskom je glavnom gradu najviše državljana Srbije (4,1) odsto. Slede Turci, Nemci, Poljaci i Rumuni."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet