Orban: Ko neće da čeka u "kontejneru", neka ide u Srbiju

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je novi zakon o izbeglicama koji su žestoko kritikovale UN i organizacije za zaštitu ljudskih prava, u skladu s pravnim standardima EU.
"Niko nije uhapšen, tako da ko god ne želi da sačeka odluku o svom slučaju u tranzitnoj zoni, može da ode ka Srbiji. Mi nikoga nigde ne zaključavamo", rekao je Orban u Briselu posle samita EU.
 
Prema novom zakonu, svi tražiocioci azila, uključujući i maloletnike starije od 14 godina, biće zadržani u kampovima napravljenim od kontejnera za transport robe na granici sa Srbijom. UNHCR je rekao da će zadržavanje izbeglica "ostaviti grozne fizičke i psihološke posledice na žene, decu i muškarce koji su već mnogo propatili".
 
Orban smatra da zadržavanje tražilaca azila u pograničnim tranzitnim zonama, koje je uporedio sa onim na aerodromima, nije isto što i zatvaranje protiv njihove volje. Nova pravila, koja uključuju i automatsku deportaciju u Srbiju za svakog migranta koji ne može da dokaže da legalno boravi u Madjarskoj, mogu biti primenjivana u toku vanrednog stanja, koje je na snazi do 7. septembra.
 
U vezi sa izveštajima humanitarnih organizacija, prema kojima mađarske snage bezbednosti prebijaju i puštaju pse na migrante, Orban je rekao da za tako nešto vlasti u Mađarskoj nemaju dokaze.
 
"Cilj ovakvih napada medija jeste da demotivišu vojsku i policiju", rekao je Orban.
  • Vojvosadjan

    12.03.2017 23:49
    @rasejani procesor
    Sto se tice minareta i dzamija zaista jeste tako, samo sto ta tvoja prica ne pije vodu u smislu da muslimana u Madjarskoj imas kao pleve.. prica ti covek koji je u glavnom gradu iste te zemlje ziveo 4 godine i drugovao sa stotinu istih. To sto on prica je isto kao i kad "nas" premijer izadje i kaze kako bdp raste. Jednu stvar cu ti samo reci.. taj isti Orban "jase" od 90-ih.. budi pametan pa povuci paralele..
  • Rasejani procesor

    11.03.2017 15:39
    U Mađarskoj postoji jedna džamija bez minareta (u Pečuju) i jedan minaret bez džamije (u Miškolcu). To je sve od ,,uspomene'' na Turke. Da je otvorio vrata za talase izbeglica, uskoro bi imao čitavo čudo džamija - sa sve minaretima. Međutim, Viktor nije pao s kruške. Mere mu jesu rigorozne, ali nacionalni interesi su na prvom mestu. (Uostalom, Merkelka se javno pokajala što što je naprimala čitavo čudo izbeglica. Pokajnje joj verovatno neće pomoći da i dalje ostane kancelarka, Posle primanja nema kajanja.)
  • mile

    11.03.2017 09:30
    Svi političari su isti, svi imaju cenu. Hoćete reći kako Orban nije primio ni jednu 'uglednu' Sirijsku ili Libijsku porodicu koja je eto za par stotina hiljada eura postala prijatelj Mađarske? Kako da ne

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.