Rusija završava otplatu sovjetskog duga

Rusija se, više od četvrt veka nakon raspada Sovjetskog saveza, sprema da zauvek raščisti s dugovima iz sovjetskog doba isplatom preostalog iznosa Bosni i Hercegovini.
Rusko ministarstvo finansija ove sedmice je potpisalo sporazum sa BiH kako bi u roku od 45 dana isplatilo 125,2 miliona dolara dugova zaostalih iz trgovinskih odnosa Sovjetskog saveza i Jugoslavije. Zamenik ministra finansija Sergej Storčak sa zadovoljstvom je konstatovao da se time "završava regulisanje spoljnog duga Sovjetskog saveza, što predstavlja istorijski trenutak".
 
Moskva je u februaru na takav način isplatila 60,6 miliona dolara Makedoniji. Sovjetski savez je nagomilao 70 milijardi dolara spoljnog duga, pre svega u teška vremena Pesrestrojke (1985-1991), a Rusija je prepoznata kao jedina naslednica tog duga.
 
Otplata je bila duga i složena, a najteža situacija bila je u poslednjih deceniji 20. veka, s kulminacijom 1998. godine, kada je Rusija proglasila bankrot. Promeni situacije pogodovao je priliv deviza od nafte i gasa u prvoj deceniji 21. veka, pa je Moskva nakon intenzivnih pregovora, 2006. odnosno tačno osam godina nakon bankrota, uspela da prevremeno otplati dug Pariskom klubu kreditora, čijih 17 poverilaca je držalo 95 odsto ruskog duga. 
 
U slučaju bivše Jugoslavije SSSR je uglavnom isporučivao vojnu opremu, a zauzvrat dobijao robu široke potrošnje. Otplata duga Jugoslaviji pokazala se kao posebno komplikovana i zbog raspada zemlje, zbog čega je i dug trebalo podeliti na naslednice.
  • Doktor za nadimanje

    24.03.2017 14:04
    S toliko svog gasa i otimačine tuđih prirodnih resursa - vojvođanskih, na primer - mogli su i ranije...
  • Radivoje Rokvić

    24.03.2017 13:39
    Propadoše skroz.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet