Spremaju kazne za širenje mržnje na internetu

Nemačka vlada odobrila je danas nacrt zakona koji predviđa kazne do 50 miliona evra društvenim mrežama koje budu imale sadržaje mržnje i lažne informacije na svojim sajtovima.
"Svi sadržaji koji imaju kriminalnu konotaciju moraće da budu izbrisani ili blokirani u roku od 24 sata nakon obaveštenja, a sadržaji mržnje u roku od sedam dana", navodi se u nacrtu zakona koji će posebno pogađati Fejsbuk, Tviter i JuTjub.
 
To se odnosi na rasističke govore, veličanje terorizma, pedofiliju, klevetanje, podsticanje zločina i pretnje svih vrsta. Kazne će biti do 50 miliona evra za sajtove, a za pojedince na društvenim mrežama do pet miliona vera.
 
Nemačka vlada navela je da pojava društvenih mreža znatno utiče na odnose medju ljudima. "Rasprava na internetu često se pretvori u agresivan i uvredljiv govor i govor mržnje", dodala je vlada.
 
U Nemačkoj je govor mržnje u porastu nakon priliva izbeglica i migranata, a parlament bi do leta trebalo da razmotri i glasa o novom zakonu.
  • Мунгос

    06.04.2017 08:33
    Када су Немци већ у предлогу, могли би да законски дефинишу шта је „на граници мржње“.
    Такође треба унапред дефинисати случајеве ако неко прекречи мурал, да ли је то „ширење мржње“, или је „ширење мржње“ оно што сви мрзе тога који је прекречио.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet