Pošta otvara menjačnice u 40 sela južne Bačke

U mnogim selima južnobačkih opština pošte obavljaju i menjačke poslove, tako da meštani više zarad kupovine ili prodaje deviza ne moraju da odlaze u okolne gradove.

Kako je za “Dnevnik” objasnio Dragan Jokanić, direktor Pošta Srbije iz Radne jedinica Novi Sad, trenutno 33 seoske pošte obavljaju i menjačke poslove, a narednih dana još 7 će početi sa istim poslom.

"U planu nam je da za nekoliko dana još sedam seoskih pošta počne menjačke poslove, čime ćemo skoro u potpunosti pokriti sva sela južbonačke oblasti. U samom Novom Sadu u 13 pošta se obavljaju menjački poslovi", rekao je on.

Menjačke poslove obavljaju i pošte u Čurugu, Đurđevu, Kucuri, a od opštinskih mesta su sva pokrivena: Bački Petrovac, Srbobran, Bačka Palanka, Temerin, Žabalj, Bečej. U Veterniku, Futogu, Sremkim Karlovcima i Petrovaradinu pošte takođe obavljaju menjačke poslove – rekao je Jokanić dodajući da će uskoro i pošte u Selenči, Gajdobri, Vajskoj, Despotovu, Pivnicama, Radičević i Miloševo započeti menjačke poslove.

Za dodane poslove, koje sada obavljaju pošte nisu zaposleni novi radnici, već menjačke poslove obavljaju postojeći poštanski službenici. "Nastojimo da i u praksi dokažemo da nema viška zaposlenih, već samo da ima manjka posla. Zbog toga zaposleni poštanski službenici, pored dosadašnjih redovnih poslova, obavljaju i menjačke", kaže Jokanić.

Svi oni koji rade te poslove imaju licence koje predviđa Narodna banka Srbije, ovlašćenja potrebna za obavljanje menjačkih poslova. Inače, početkom godine Milan Krkobabić, direktor "Pošta Srbije" najavio je da će ove godine širom Srbije na 500 šaltera pošta građanima biti na raspolaganju i usluga menjačnica, kao i lanac prodavnica. Zakonski propisi su, kako je istakao, omogućili su da će se u poštama, pored menjačkih poslova, uskoro moći otvoriti i elektronska trgovina, pa zbog toga Pošte Srbije rade na projektu i unapređenju e-trgovine, čime bi postali lideri u toj oblasti u regionu.

Međutim, u mnogim selima Vojvodine nema čak ni filijala banaka, tako da su meštani prinuđeni da zarad promene deviza odlaze u najbliži grad ili veće selo. Naime, strane poslovne banke , vođene interesima i profitom, povukle su se iz mnogih mesta i građane ostavili bez mogućnosti da obave bilo kakvu transakciju. U tim selima pošte će sada obavljati i menjačke poslove, a u nekim će biti otvoreni i novi šalteri.

  • NS49

    30.06.2016 01:47
    Pošta bi mogla u Novom Sadu da otvori još koju ekspozituru za uplate i isplate a i da na primer Spensu i glavnoj pošti poveća broj radnika jer ima praznih šaltera ali ih to ne zanima iako bi im promet doneo znatan prihod.
  • Zivan

    29.06.2016 23:15
    Banke su nezainteresovane da otvore salter cak i u naseljima sa sedam, osam hiljada stanovnika. Stoga je dobro da u ovim mestima posta preuzima deo bankarskih, pre svega menjaccke, poslove...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina