Senta: U Opštinskom veću i dalje nema nijedne žene

Opština Senta je prekršila princip jednakih mogućnosti, princip ravnopravnosti polova i ravnomerne zastupljenosti muškaraca i žena u organima izvršne vlasti jer je na predlog predsednika opštine, za članove Opštinskog veća izabrala sedam muškaraca i nijednu ženu – mišljenje je Pokrajinskog zaštitnika građana.

U skladu sa tim data je preporuka da predsednik opštine predloži, a Skupština opštine izmeni sastav Opštinskog veća, tako da se ispoštuje ustavni i zakonski princip ravnomerne zastupljenos.

"Dat je rok da Skupština opštine i predsednik obaveste Ombudsmana za 15 dana o merama koje su preduzete, ali i ako je od tada prošlo 45 dana, lokalna vlast ništa nije preduzela", izjavila je Aniko Žiroš Jankelić, predsednica Opštinskog odbora DS u Senti.

"Zajednički stav opozicije nije protiv predsednika opštine, već da se ispravi greška od 22 . juna kada je izabrano Opštinsko veće. Odmah smo rekli da je ovo neodrživo i da se svesno krši zakon, pa sam se obratila institucijama koje se bave zaštitom prava građana. Prvi je reagovao Pokrajinski ombudsman na pritužbu i uputio dopis predsedniku opštine i predsednici Skupštine opštine, koji to za sada ignorišu", kaže Žiroš Jankelić.

U senćanskom parlamentu je 29 odbornika, na vlasti je Savez vojvođanskih Mađara i Srpska napredna stranka, a u opoziciji su DS, MP i GSM sa ukupno 13 odbornika.

  • Zivan

    25.08.2016 16:09
    Zaobilazno opet se vracca izbor po kljuccu, karakteristiccan za jednopartijski sistem...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina