Gradiće se mini hidroelektrane na kanalima DTD

Pokrajinska vlada usvojila je na današnjoj sednici Informaciju o hidro potencijalima na kanalskoj mreži Dunav-Tisa-Dunav (DTD).
Na osnovu stručne analize, preduzeće "Vode Vojvodine" sačinilo je pregled mogućnosti za izgradnju malih hidrocentrala na hidrosistemu DTD. Kako je navedeno, studijom su definisani uslovi za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju malih hidroelektrana.
 
Ocenjeno je da takva mogućnost postoji na brani na Tisi kod Novog Bečeja i banatskom delu hidrosistema DTD, dok je za bački deo hidrosistema DTD potrebno uraditi dodatne analize. U zaključcima sa današnje sednice navodi se da je Pokrajinska vlada opredeljena u nameri da se u narednom periodu grade mini hidroelektrane na hidrosistemu DTD, kao obnovljivi izvor energije koji nije dovoljno iskorišćen.
 
Takođe, Pokrajinska vlada podržava JVP "„Vode Vojvodine" da pokrene postupak javno-privatnog partnerstva radi izgradnje malih hidrocentrala. "Vode Vojvodine" se zadužuju da, u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, procene opravdanost primene određenog modela tog partnerstva za lokacije koje su definisane kao moguće za izgradnju malih hidrocentrala.
  • đokica

    17.02.2017 15:08
    TURBINE POSTAVITE
    Na izlasku glavne vodovodne cevi iz Vodovoda ka potrošaćima ,može par komada...tu je dobar potisak a prečnik je dobar..
  • sofronie pronalazač

    16.02.2017 14:05
    mini elekto
    Ovim putem javno ustupam ideju stručnjacima iz Banovine:
    u svaku wc šolju ugradite mikro turbinu, primenite principe nano tehnologije i eto vam struje više nego iz Nijagare.
    Vaš sofronije pronalazač.
  • ttl

    16.02.2017 11:41
    Gradice se tako kao sto se gradi i Zezeljev most.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina