Pokrajinska kasa veća za 1,2 milijarde dinara

Pokrajinska vlada je usvojila odluku o rebalansu budžeta Vojvodine prema kojoj će u kasi biti 67,4 milijarde dinara, odnosno dodatne 1,24 milijarde.

Kako se navodi u saopštenju, višak novca je posledica smanjenja fiskalnog deficita za blizu 500 miliona dinara.

- Razlog za izradu ovog rebalansa se nalazi u realnoj mogućnosti za povećanje pokrajinskog budžeta, zbog rasta prihoda od poreza na dobit. Osim tog prihoda, usklađena je i procena tekućih prihoda: naplata naknada za korišćenje mineralnih sirovina i uplata dela dobiti preduzeća čiji je osnivač AP Vojvodina - stoji u saopštenju.

Navode i da predlogom rebalansa koji je prosleđen Skupštini Vojvodine nijedan dinar nije usmeren u tekuću potrošnju, već isključivo za nova investiciona ulaganja, smanjenje javnog duga Pokrajine i za jačanje stalne intervencijske budžetske rezerve.

- Između ostalog, predloženo je 780 miliona dinara za podršku kapitalnim projektima u oblastima saobraćaja, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, vodoprivrede i zaštite životne sredine. Za izradu tehničke dokumentacije i tehničku kontrolu za izgradnju sistema za navodnjavanje "Vodama Vojvodine" predlaže se dodatnih 126 miliona dinara. U oblasti socijale, predlaže se izdvajanje više od 44 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za investiciona ulaganja u objekte socijalne zaštite: domove za decu, gerontološke centre, ustanove za smeštaj korisnika sa posebnim potrebama - saopšteno je iz Banovine.

Kaže se i da je planirano smanjenje javnog duga Pokrajine, prevremenom otplatom od 470 miliona dinara, kao i povećanje sredstava stalne rezerve za 30 miliona dinara.

  • Pantaamon

    18.08.2017 07:16
    Čudno
    Viška para, a Vojvodina nikad siromašnija i bednija.
    Opet srbijanska računica standarda => "Tačan zbir, netačnih informacija" :-(
  • Opancic

    18.08.2017 01:11
    PAJTICU? Gde si ti sine Tadicev nestao bez presude?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.