Pančevo: Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Na Spomen-kompleksu "Stratište" u mestu Jabuka, kod Pančeva, gde je tokom Drugog svetskog rata streljano oko 2.200 Roma, Srba i Jevreja, danas su položeni venci i odata počast stradalima.
Pančevo: Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu
Foto: Pixabay
Državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković rekao je tom prilikom da se ovaj dan, kada su ljudi izgubili život samo zbog boje kože i vere, ne sme zaboraviti i da uvek moramo da ističemo da različitost nije mana, nego vrlina, preneo je RTS.
 
"Pamtimo svaki izgubljeni život i ne zaboravljamo ubijene Rome, Srbe, Jevreje, Poljake, Slovake i sve ostale nedužne civile i vojnike kojima je oduzeto pravo na život samo zato što su pripadali određenoj naciji, odnosno etničkoj, verskoj ili rasnoj grupi", rekao je Stanković.
 
Na današnji dan 1942. godine komandant zloglasnih SS jedinica, Hajnrih Himler, izdao je naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore. Taj dan je kasnije određe za Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.
 
Od 29. januara 1943. do 2. avgusta naredne godine u logoru Aušvic-Birkenau u Poljskoj i u podlogoru Cigojnerlager iz evropskih zemalja koje su bile pod nacističkom okupacijom zatočeno je 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 ubijeno.
 
"Ovo jeste učionica istorije i naše je da naučimo i ne zaboravimo, jer samo tako možemo sačuvati pokoljenja koja dolaze i učiniti da se zlodela više nikad ne ponove nigde u svetu", poručila je zamenica predsednika Nacionalnog Romskog saveta Srbije Jelena Jovanović.
 
Ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu, prisustvovali su predstavnici Romske nacionalne manjine, Diplomatskog kora iz naše zemlje i predstavnici grada Pančeva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.