Kriminalcima mahom uslovne kazne, u Vojvodini svaki četvrti maloletni povratnik

Više od 10.000 maloletnika i odraslih građana osuđeno je u vojvođanskim sudovima protekle godine zbog nekog krivičnog dela, a svaki četvrti osuđeni maloletnik u Vojvodini je povratnik.
Kriminalcima mahom uslovne kazne, u Vojvodini svaki četvrti maloletni povratnik
Foto: 021.rs
Pri tome, najčešća sankcija prema maloletnicima je mera upozorenja.
 
Maloletnički kriminal, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, nije u naročitom padu ili porastu proteklih godina. Slično je i sa procesuiranjem punoletnih građana, a iako se podnosi velik broj krivičnih prijava, broj rešenih slučajeva nije pozamašan.
 
Čak 3.465 krivičnih prijava podneto je protiv maloletnika (uzrast 14-17 godina) prošle godine, pokazuje statistika, ali je okončano 1.633 predmeta, koji nužno nisu otvoreni iste godine. Zapravo, sve je manje osuđenih maloletnika jer je, na primer, 2013, godine osuđeno 2.648 maloletnika u Srbiji. U Vojvodini je prošle godine podneto ukupno 991 krivična prijava i to najviše za teške krađe, razbojništva, nanošenje telesnih povreda, učestvovanja u tučama i distribuciju droge.
 
Samo dva maloletnika u Vojvodini prošle godine završila su u maloletničkom zatvoru, dok je izrečeno 565 vaspitnih mera i to je najčešća sankcija. Čak 139 maloletnika od ukupnog broja osuđenih u Vojvodini su maloletnici, što bi moglo da ukaže na neefikasan sistem kažnjavanja i uopšte regulativu koja se primenjuje prema maloletnicima, mahom povratnicima. 
 
Kad je reč o odraslima koji su počinili krivična dela ili su bili pod sumnjom, na nivou cele Srbije je prošle godine podneto 90.348 krivičnih prijava. U većini slučajeva počinilac je bio poznat, a na sudu je osuđeno ukupno 31.759 kriminalaca. To znači da nije nužno procesuiran neko protiv koga je iste godine podneta krivična prijava, s obzirom na to da su srpski sudovi mahom neefikasni. 
 
Kriminalci su uglavnom razbojnici i nasilnici, ali je i pozamašan broj krivičnih dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Od ukupnog broja osuđenih kriminalaca, u zatvoru je završilo njih 8.220. 
 
Najmanje zastupljena kazna zatvora u Srbiji je najstroža kazna od 40 godina zatvora, na koju je u celoj Srbiji prošle godine osuđeno dvoje kriminalaca, dok je najčešća kazna uslovna.
 
U Vojvodini je prošle godine bilo ukupno 42 počinjena ubistva, od kojih je 20 teških ubistava. Evidentirano je i jedno ubistvo deteta na porođaju u Vojvodini, što je ujedno i jedini ovakav slučaj prošle godine zabeležen na teritoriji cele Srbije.
 
Ukupno 10.769 punoletnih kriminalaca prošle godine je osuđeno u vojvođanskim sudovima. Od tog broja je 2.503 završilo u zatvoru, a čak 6.724 dobilo je uslovnu osudu. U kućnom pritvoru završilo je 494 kriminalaca, a 16 ljudi je proglašeno krivim, pa su potom oslobođeni kazne, pokazuje zvanična statistika.
  • proka

    19.07.2018 09:18
    za svakog po nešto
    ako su MALOLETNI , nisu MALOUMNI ( ili možda jesu ) u svakom slučaju i za jedne i za druge postoje adekvatne INSTITUCIJE . Ono što fali je :
    - dobra VOLJA da se nešto učini !
    -malo MOZGA , radi uočavanja bar dva koraka unapred !
    - nešto hrabrosti ( što bi rekli srpski MUDA ) da se to i desi !
  • Tako to ide

    18.07.2018 11:29
    Svakom svoj deo
    Ko prizna - pola mu se oprašta.
    Ko se dogovori sa sudijom - dobija slobodu i odštetu od poreskih obveznika.
    Kao u slučaju stečajne mafije.
  • Predragg

    18.07.2018 11:27
    Ocigledan znak i gomile naprednjackog korova u institucijama,ali i pretnji sudijama. BIA ili posebno odelenje Policije moralo bi se baviti zastitom sudija i tuzilaca uz opake kazne za pretnje,ugrozavanje zivota i napade na clanove porodice. Podrazimevaju se duplo jace kazne za potkupljene sudije i policajce u odnosu na kriminalce uz siroko dubinsko informisanje. Podrazumeva se objavljivanje snimka i fotografija sa sudjenja-sud kao javna povrsina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.