Sombor: Izložba fotografija migranata u Srbiji od danas ispred zgrade Županije

Izložba fotografija "Ostavljena sećanja" otvorena je danas, 30. jula ispred zgrade Županije u Somboru.
Ova postavka je svojevrsno svedočanstvo velike migracije stanovnika sa Bliskog istoka, Dalekog istoka, Azije i Afrike zapadno-balkanskom rutom od 2015. do 2016. godine.
 
Izložbeni opus se sastoji od 20 fotografija zagubljenih, zaboravljenih igračaka migrantske dece koja su se našla u Srbiji na hiljade kilometara udaljeni od svojih domova. 
 
Postavka se može pogledati do 5. avgusta
 
Više od milion migranata i izbeglica prošlo je kroz Srbiju na putu ka Zapadnoj Evropi od 2015. godine. Među najugroženijima su deca migranti i izbeglice. Većina dece boravi u Srbiji u pratnji roditelja, ali ima i dece koja su na putu od zemlje porekla ostala bez roditeljske pratnje. Sombor je jedan od gradova-domaćina koji je omogućio prihvat migranata.  Ova aktivnost se sprovodi u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji. 
 
Evropska unija je najveći donator Republike Srbije u upravljanju migracijama. Od 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Srbije, EU je donirala više od 98 miliona evra za humanitarnu pomoć i zaštitu migranata, a posebno zaštitu dece, za obezbeđivanje uslova za prihvat i smeštaj u prihvatnim i centrima za azil, uključujući hranu, zdravstvenu negu i obrazovanje, pomoć lokalnim zajednicama gde su smešteni migranti.
  • Kaćanka

    01.08.2018 08:42
    @istinoljub
    Čitam dva dana Vaš komentar i nisam shvatila šta ste hteli da kažete....jel može ponovo
  • Mile

    31.07.2018 07:07
    Gledaj Srbijo
    Gledaj u svoju budućnost i svoje buduće stanare...
  • Istinoljub

    30.07.2018 12:20
    EU
    Sve izbeglice su došle iz Srbije sa prostora EU. EU mora daleko veću brigu da preuzme u njima a ne država Srbija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.