Otkrivena džinovska crna rupa

Australijski naučnici otkrili su crnu rupu mase tri milijarde puta veće od Sunca, nastalu iz sudara tri spiralne galaksije.

Ona se nalazi u središtu galaksije IRAS 20100-4156, a od Zemlje je udaljena 1,8 milijardi svetlosnih godina.

Do otkrića supermasivne crne rupe u centru sudara došlo je sasvim slučajno, tokom probnog osmatranja na novom teleskopu nacionalnog državnog tela za naučno istraživanje u Australiji "Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation" (CSIRO).

Astrofizičarka Liza Harvi Smit, koristeći teleskop "Australian Square Kilometre Array Pathfinder" (ASKAP) za rutinsko merenje mikrotalasnog zračenje galaksije IRAS 20100-4156, a zatim poređenja tih rezultata sa onim koje je napravio drugi CSIRO teleskop, uočila je da se gas u centru galaksije kreće neverovatno velikom brzinom.

Naime, gas se kretao 600 kilometara u sekundi, skoro duplo brže nego što su naučnici očekivali, što je dovelo do zaključka da se u centru galaksije formira supermasivna crna rupa.

"Crna rupa u centru naše galaksije ima svega četiri miliona puta veću masu od Sunca, a ova tri milijarde puta, što znači da je ona čudovište u odnosu na našu", rekla je Harvi Smit.

Kada se galaksije sudare i formiraju supermasivnu crnu rupu, to dovodi do stvaranja jata mladih zvezda velikom brzinom.

Prema rečima Harvi Smit, otkriće ogromnih crnih rupa poput ove, i saznavanja njihove mase, pomoći će stručnoj javnosti da bolje razume način formiranja galaksija širom univerzuma.

Autor: Tanjug

  • Ja

    29.04.2016 12:17
    Crna rupa
    Otkrili crnu rupu. Dzabe bacili toliku lovu na teleskop kada su mogli da prodje mnogo jeftinije. Mi živimo u jednoj takvoj čudovisnoj decenijama. Ma dajte nesto intersantnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti