Australija mora da promeni geografsku dužinu i širinu

Australija će morati da ispravlja svoju geografsku dužinu i širinu, saopšteno je iz "Geosajensa".

U saopštenju se ističe da su trenutne koordinate Australije pogrešne za više od jednog metra i ta netačnost može da uzrokuje velike probleme pri upotrebi novih tehnologija poput automobila bez vozača.

"Moramo da uskladimo geografsku dužinu i širinu tako da satelitski navigacioni sistemi koje koristimo na telefonima budu usklađeni sa informacijama sa digitalnih mapa", kaže zvaničnik australijske agencije "Geosajens" Den Džeksa.

Australija se usled normalne tektonske aktivnosti godišnje kreće oko sedam centimetara ka severu i Džeksa ističe da je zbog toga neophodno uskladiti podatke.

Prema njegovim rečima, pametni telefoni su precizni unutar pet do deset metara ali smanjenje tog odnosa biće od ključne važnosti u narednim godinama, posebno zbog sve veće upotrebe bespilotnih vozila u poljoprivredi i rudarstvu.

Australijski sistem koordinata poslednji put je obnovljen 1994. godine i zvaničnici upozoravaju da će nepreciznost u širini i dužini, ukoliko ne bude izmena, iznositi do 1,8 metara do 2020. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.