VIDEO: Otkrivena najveća grobnica Maja s telom kralja i blagom

Međunarodni tim arheologa u Belizeu je otkrio dosad najveću grobnicu majanskog vladara staru oko 1.300 godina.

U prostoriji veličine 4,5 sa 2,4 metara, smeštenoj na dubini od oko pet metara pod zemljom, pronađene su kosti lokalnog vladara iz 'dinastije zmija', ploče s hijeroglifima, ogrlica od žada, 13 oštrica noževa od opsidijana i 36 keramičkih posuda.

Grobnica je iskopana u ruinama drevnog grada Xunantunicha, na reci Mopan na zapadu Belizea. Xunantunich je na kraju dominacije Maja, od 600. do 800. godine nove ere, bio ceremonijalno središte toga kraja.

Arheolozi su na grobnicu naišli prilikom iskapanja središnjih stubova velike građevine.

Prve analize pokazuju da je vladar u trenutku smrti bio star između 20 i 30 godina i da je bio snažne mišićne građe. Telo je položeno tako da je glavnom bilo okrenuto prema jugu. Podrobnije analize mogle bi otkriti njegov identitet i uzrok njegove smrti. U grobnici su takođe pronađene kosti jaguara ili jelena, što ukazuje da je pokopana osoba imala visok status, odnosno da je najverojatnije bila vladar toga kraja.

Zanimljivo je da je grobnica bila izgrađena zajedno s okolnim strukturama, što je uobičajeno za egipatsku, ali ne i za majansku arhitekturu. Ova činjenica ukazuje da je grobnica bila glavna svrha celog hrama.

Maje su bili na vrhuncu moći u šestom veku nove ere. Međutim, većina njihovih gradova napuštena je već u devetom veku. Uzroci njihovog naglog pada do danas su ostali nerazjašnjeni. Prema jednoj od najpopularnijih teorija, Maje su svojom ekstenzivnom poljoprivredom toliko uticale na okolinu da su u tom delu sveta pojačali klimatske promene koje su im donele velike suše.

Vođa arheološkog tima Džejmi Ejv sa Univerziteta Severne Arizone smatra da bi ploče s hijeroglifima mogle biti najvažniji deo novog otkrića jer bi mogle da razjasne istoriju dinastije. Stručnjaci veruju da su one prenete iz grada Karakola koji se nalazio 40-ak kilometara južnije, i da opisuju osvajačke pohode ranijeg vladara zmijske dinastije K'ana II.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti