Poremećeno vreme u Iranu, u isto vreme sneg, peščane oluje i poplave

Iran je poslednjih dana pogođen peščanim olujama, mećavama i poplavama, zbog čega je poremećen život miliona stanovnika na severu i na jugu te zemlje.
Jednog 40-godišnjaka je odnela bujica dok je pokušavao da snimi selfi. U polovini od 31 iranske provincije škole su zatvorene zbog snega na severu, a zbog poplava ili peščane oluje na jugu.
 
Sneg je na nekim mestima na severu dostigao visinu od dva metra. Stotine sela je odsečeno u više provincija, posebno u severnoj provinciji Kurdistan, istočnoj Azerbejdžan i severnoj Gilan.
 
Na jugu Irana jaka kiša izazvala je poplave u provincijama Kuzistan, Fars, Kerman, Hormozgan i Sistan-Balučistan.
 
U provinciji Kerman zemljana brana je popustila, što je izazvalo veliku poplavu u gradu Džiroftu gde je delimično srušeno desetine kuća.
 
Najmanje 15 sela kojima preti poplava evakuisano je u toj provinciji, a mostove je odnela nabujala voda. Televizijski snimci pokazuju nabujale reke, više brana koje samo što nisu preplavljene i automobile blokirane na putu.
 
Na jugozapadu zemlje škole su zatvorene zbog jakih peščanih oluja.
 
Po vlastima, količina peska u vazduhu je 18 puta veća od uobičajene, a visoka vlažnost vazduha izazvala je prekide struje i vode. Peščani vetrovi dolaze iz domaćih pustinja, ali i iz Iraka i Saudijske Arabije.
 
Stanovnici mesta Ahvaz više puta su demonstrirali zahtevajući pomoć vlade. Takođe su se aktivirali umetnici i druge poznate ličnosti tražeći pomoć za Kuzistan.
 
Posle nedelju dana krize, vlada je najavila mobilizaciju svih sredstava za pomoć stanovnicima Kuzistana.
  • novosadjanin

    19.02.2017 10:10
    Harp bajo moj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.