Sačuvano još 50.000 semenki u sefu "za slučaj apokalipse"

Oko 50.000 novih uzoraka biljnog semena iz celog sveta pohranjeno je u najveću banku semena na svetu, otvorenu pre desetak godina na arktičkom ostrvu "za slučaj apokalipse".
Najveća banka biljnih gena na svetu otvorena je da u slučaju ratova ili velikih prirodnih katastrofa, spasi biljni svet od uništenja čuvajući uzorke semena iz svetske zbirke useva.
 
Banka svetskog semena Svalbard nalazi se na ostrvu arhipelaga Svalbard, između kopnenog dela Norveške i Severnog pola i osmišljena je kao glavna rezerva drugim bankama semena u svetu.
 
Istraživački centar koji pospešuje poljoprivredu u sušnim područjima, prvi koji je podigao svoju kolekciju semena iz Banke Svalbard 2015. godine, vratio je u banku juče oko 15.000 uzoraka semena iz Indije, severne Afrike, Južne i Severne Amerike i sa Bliskog istoka.
 
I Srbija je dala svoj doprinos. Radi se uzorcima koje je se vode pod doprinosom državne zajednice Srbije i Crne Gore. Predate su semenke ječma, ovsa, uljane repice i kukuruza.
  • dobrotvorka

    25.02.2017 10:19
    Nadam se
    Da će (ako se desi apokalipsa) preživeti neko da ih posadi. ;)
  • mrva

    25.02.2017 09:47
    nadam se da su pohranili i indijsku konoplju
  • Babasera

    25.02.2017 07:11
    Svaka čast na ideji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.