VX - najsmrtonosniji otrov ikada napravljen

Veoma smrtonosni nervni agens VX, koji se koristi kao hemijsko oružje, pronađen je prilikom nedavnog ubistva polubrata severnokorejskog vođe Kim Džong Una, Kim Džong Nama.

Kim Džong Nam umro je 20 minuta nakon napada izvedenog prošle nedelje na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru, dok se spremao za ukrcavanje na let za Makao.

Prema navodima policije, brisevi uzeti iz oka i s lica Severnokorejca, analizirani u malezijskom hemijskom odeljenju policije, otkrili su prisutnost VX-a.

Nervni agens VX je hemijsko oružje klasifikovano u Sjedinjenim Državama kao oružje za masovno uništenje.

VX je agens bez ukusa i mirisa, i po konvenciji o hemijskom oružju njegovo je korišćenje nedopustivo "osim u istraživanju, za medicinske i farmaceutske svrhe".

Može se proizvesti kao tečnost, krema ili kao aerosol. Ako se koristi u velikim dozama smrtonosan je u roku od 15 minuta, navodi hemijskobiološki centar američke vojske, označivši ovaj agens kao najotrovniji nervni agens u svetu.

VX je najsmrtonosniji otrov koji je čovek ikad stvorio.

Američka vojska bila je uključena u nekoliko kontrolisanih i slučajnih ispuštanja agensa VX. U Iraku je proizvedeno više od 50 tona, a pretpostavlja se da je u eri Sadama Huseina iračka strana koristila taj otrov 1988. u napadu na Kurde.

Ipak, SAD i Rusija su jedine zemlje koje su priznale da imaju zalihe VX-a, iako se sumnja da ih imaju i mnoge druge države.

Severna Koreja tvrdi da nikada nije proizvodila nervne agense, ali se veruje da poseduje između 2.500 i 5.000 tona istih.

Samo 10 mg VX otrova nanetog na kožu može ubiti čoveka. Smatra se da je moguće sprečiti smrt trenutnim davanjem niza protivotrova, ali ovaj nervni agens deluje tako brzo, da do sada niko nije imao priliku da proveri njihovu efikasnost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.