Mađarska bi da zabrani Hajneken zbog zvezde

Vlada Mađarske branila je kontroverzni predlog zakona o zabrani holandskom pivskom gigantu "Hajnekenu" da na etiketama koristi crvenu zvezdu, čime se rasplamsava dugotrajni spor dveju strana.
To bi bila "zabrana upotrebe simbola totalitarnih režima, kao što su nacizam ili komunizam", pokušao je da novinarima objasni šef kabineta premijera Viktora Orbana, Janoš Lazar. Predlog zakona predviđa do dve godine zatvora i 6,5 miliona evra kazne za prekršioce.
 
Lazar je rekao i da je "Hajneken" odgovoran i za "zloupotrebu vlasti na štetu jedne mađarske kompanije". To se odnosi na spor koji je izbio početkom februara, pošto je sud u Rumuniji na zahtev "Hajnekena" zabranio jednoj pivari tamošnje mađarske manjine da koristi naziv piva "Csiki" jer previše podseća na marku "Ciuc" koju u Rumuniji "Hajneken" prodaje od 2003. godine. Budimpešta je tu odluku suda osudila kao "nepravednu, ništavu i anti-mađarsku" i pozvala na bojkot proizvoda "Hajnekena" u Mađarskoj.
 
Šef Orbanovog kabineta, izjavio je da crvena zvezda na etiketi "Hajnekena" "vredja osetljivost Mađara koji su patili od komunizma" sve do pada "Gvozdene zavese" 1989. godine. On je podsetio da je "Hajneken" tokom Hladnog rata odustao od crvene boje svoje zvezde da se ne bi pomislilo da je povezan sa komunističkom ideologijom. Zvezda je ponovo postala crvena 1991. godine, po raspadu SSSR-a.
 
Ta kompanija uverava da "Hajnekenova crvena zvezda nema nikakvo političko značnje" i da ona "svuda u svetu koristi iste simbole".
 
Predlog zakona je izazvao sarkazam nezavisne štampe, a sajt Index.hu kaže da Vlada pravi "pravni haos" iz kojeg se neće lako izvući. Šef poslaničke grupe partije Fides premijera Orbana, Lajoš Kesa, priznao je da bi zakon trebalo preraditi tako da ne kažnjava "marke koje koriste crvenu zvezdu, ali ne kao totalitarna simbol" i pomenuo italijansku mineralnu vodu "San Pelegrino".
 
Osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, mačevalac Tamaš Kovač je na Fejsbuku poručio da će se odreći mađarskog Ordena za zasluge jer: "On ima crvenu zvezdu! Ne želim da rizikujem dve godine u zatvoru!".
  • Juznjak

    25.03.2017 20:35
    Pazi ovu priču da Hajneken vrši komunističku propagandu. Koji retardi hahahahaha.
    Šta bi bilo da Srbija uradi ovako nešto? Isti ovi koji brane Orbana u komentarima bi nas napadali.

    Ali šta ćeš, branite vašeg predsednika . Poštujem ja to he he
  • Pićuka

    25.03.2017 16:32
    Alumini, komunizam je savršeno društvo, samo ti to ne rašumeš a i čovek je stoka da bi to sproveo. Za to je potreban jedan viši nivo svesti da bi se ostvarilo, ovako radiš za 25.000 ili 200.000 ali si alav do neba.
  • Milovan

    24.03.2017 14:36
    Eeevooooo rešeeenjaaaaa!
    Neka prefarbaju na konzervama koje se prodaju u Mađarskoj zvezdu u ljubičasto i rešen problem!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.