Elita pije original, a obični građani lažnu Koka Kolu

U Severnoj Koreji raste potražnja za Koka Kolom, a boce punjene u Kini nalaze svoj put do ekskluzivnih prodavnica u prestonici, Pjongjangu.
Elita pije original, a obični građani lažnu Koka Kolu
Foto: Pixabay
Ovde elita i srednja klasa uživa u osvežavajućem piću.
 
Ipak, u ostatku zemlje obično se nalaze samo imitacije. 
 
Severna Koreja i Kuba su jedine dve zemlje na svetu u kojima kompanija Koka Kola zvanično ne posluje, rekla je direktorka za komunikacije te kompanije En Mur. Američka agencija navodi da je stanje takvo zbog sankcija uvedenih prema tim zemljama. 
 
Kada je 2000. godine došlo do "otopljenja" odnosa između SAD i Severne Koreje, postojale su glasine da je Koka Kola bila na ivici da se probije na tržište, međutim, takav razvoj događaja osujetio je razvoj nuklearnog programa Severne Koreje.
 
Koka Kola iz Kine može se pronaći i u međunarodnim hotelima koje posećuju meštani koji mogu da priušte visoke cene, strani turisti i biznismeni, uglavnom iz Kine. Pepsi se, međutim, viđa ređe. 
 
Koka Kola koja se služi u lokalnim restoranima i prodavnicama gde većina tipičnih severnokorejaca pazari, verovatno je lokalna imitacija, iako iz daljine veoma liči na "pravu stvar". 
 
Lokalne imitacije u ambalaži od 1,25 litara imaju isti oblik kao autentična Koka Kola, sa odgovarajućom crvenom bojom i specifičnim čepom, međutim, umesto kineskih fonetskih karaktera, obično piše "slatko gazirano piće sa ukusom kakaa". 
 
Na nalepnici se navodi adresa i telefon kompanije koja proizvodi piće, Vongbong Trejding, ali AP nije uspeo da dobije bilo kakav komentar, jer su takvi brojevi dostupni samo unutar telefonske mreže Severne Koreje. 
 
Kako navodi AP, ukus "nije loš". Piće je gazirano i skoro identično u izgledu pravoj Koka Koli. 
 
Kako agencija navodi, svaki ljubitelj bi rekao da je u pitanju dobra kopija.
  • coca colla kid

    23.04.2017 17:28
    ApaKola
    Apa Kola je bila odlicno osvezavajuce pice. Ne vidim da se vise prodaje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti