Fragmenti komete bi mogli da zbrišu čitave kontinente

Fragmenti komete Enke približavaju se Zemlji.
Fragmenti komete bi mogli da zbrišu čitave kontinente
Foto: Pixabay
Oni bi pri padu mogli da zbrišu čitave kontinente na našoj planeti, upozoravaju stručnjaci sa Instituta za astronomiju Češke akademije nauka, prenosi "Dejli mejl".
 
Svake godine stanovnici Zemlje mogu da posmatraju meteorski roj (kišu) taurida. Tauridi su meteorske čestice koje su se odvojile od komete Enke (koja je dobila ime u čast astronoma koji ju je otkrio 1819. godine).
 
Nakon proučavanja meteorskog roja, naučnici su zaključili da mnogi kosmički fragmenti predstavljaju opasnost za Zemlju. Konkretno, otkrivena su dva ranije nepoznata asteroida:  2015 TIks24 i 2005 UR. Ovi asteroidi su prilično veliki — oko 200-300 metara u prečniku — i teoretski bi mogli da se sudare sa Zemljom. U tom slučaju oni bi uništili čitave kontinente.
 
Zemlja prolazi kroz potencijalno opasni roj jednom u nekoliko godina. Prema procenama astronoma, najopasniji u tom smislu će biti 2022, 2025, 2032. i 2039. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva