Traže radnike koji ne smeju biti mlađi od 55 godina

Tehnološka kompanija iz Seula "EverYoung”, ima veoma neobičan uslov pri zapošljavaju novih radnika, a to je da kandidat ne sme biti mlađi od 55 godina.
Traže radnike koji ne smeju biti mlađi od 55 godina
Foto: Pixabay
Ovo je uslov još od samog osnivanja kompanije čiji naziv u prevodu i znači "Zauvek mladi".
 
Ova kompanija, osnovana 2013. godine, danas zapošljava 420 radnika i svi su oni dobi od 55 pa čak do 83 godine. 
 
Južnokorejska korporativna kultura je poznata po tome da svoje zaposlene bukvalno tera u penziju čim napune 60 godina, ali Čung Eunsung, osnivač "EverYounga", nada se da će njegova kompanija promeniti način razmišljanja. On želi da dokaže da su i stariji isto bitni za jednu kompaniju kao i mlade snage. 
 
Zapravo, on je sebi 2013. godine postavio pravilo da neće zaposliti nikoga mlađeg od 55 godina i danas, četiri godine kasnije, on se drži svog pravila. "Južna Koreja je suočena sa fenomenom starenja nacije i verujem da učešće tih starijih osoba može dosta da doprinese našoj ekonomiji. Štaviše, uveren sam da su oni ti koji mogu da ožive ekonomiju, jer će na taj način da 'udahnu život' ljudima koje su uverili da su zreli za penziju", kaže Čung i dodaje: "Zapravo, verujem da zapošljavanjem starijih osoba možemo poboljšati kvalitet života, kao i blagostanje u državi". 
 
"EverYoung" kompanija se bavi nadzorom internet sadržaja i oni svoje zaposlene obučavaju da rade na raznim platformama. Glavni zadatak osoblja ove kompanije jeste cenzurisanje osetljivih podataka na Naver Mapu, južnokorejskoj verziji Google Mapsa. Takođe, jedan od zadataka jeste da nagledaju sadržaj na blogerskim platformama. 
 
Ono što je interesantno jeste da neki od zaposlenih nikada nisu imali obuku za IT sektor i kompanija ih obučava na licu mesta. I dok većina veruje da su stariji prilično spori kada je reč o informacionim tehnologijama, Čung tvrdi da su njegovi zaposleni puni energije i entuzijazma, te da željno iščekuju da nauče nešto novo. Štaviše, on kaže da stariji sa daleko većom pažnjom prate sve što im se objašnjava te da im je koncentracija na visokom nivou, što se ne može reći za mlađe osobe, kojima pažnja veoma često odluta. 
 
"Nastojim da ostanem u toku s vremenom, zato i učim ove nove tehnologije", kaže jedan od zaposlenih, koji ima čak 83 godine. On dodaje da je već uveliko ušao u tajne informacionih tehnologija te da svako jutros željno iščekuje odlazak na posao. 
 
"Nakon što su se kćerke udale i svaka otišla svojim putem, imala sam osećaj da ništa više ne treba da radim u životu. Međutim, želela sam da radim na sebi, da nadograđujem svoje znanje", kaže En Kjeong-hva, 59-godišnja matematičarka. Zaposleni u ovoj kompaniji rade u smenama od po četiri sata, a uz to imaju obaveznu pauzu od 10 minuta svakih sat vremena. Kancelarije su im uređene tako da se tu mogu da se odmore, ali i izmere sebi pritisak ukoliko je to potrebno. Čung kaže da je osnovna namena ove kompanije borba protiv starosne diskriminacije, te da se nada da će njegova kompanija dati praktičan i konkretan primer ostalima kako treba da deluju.
  • Jektičavi

    19.06.2017 12:31
    Mentalna krezubost
    Naš narod ne shvata koliko je rad koristan i većina jedva čeka da ode u penziju s 50, pa se brzo zbabaju i zdedaju, obole od nekretanja, a mozak im vergla u prazno. Ne daj bože da bi uzeli nešto da nauče. Retki su oni koji stare dostojanstveno, a u velikoj meri za to je kriva raspala država koja ne nudi nikakve sadržaje i motivaciju za starije osobe. Najviše bi voleli da samo umru i da im ne troše pare na penzije.
  • Odron

    19.06.2017 09:54
    Šta reći o Srbiji?
    U Japanu kompanje pozivaju ljude iz penzije, da rade honorarno, je rznaju da savršeno poznaju posao i da će ga kvalitetno uraditi. I to je OK sa državom, penzionim , kompanijom i radnicima koji rade. U Japanu je to tako.
    Jer, iza tog rada stoji novostvorena vrednost i dobrobit.
    Kod nas, kad napuniš 50 godina, proglase te za nekorisnog, odron, drtinu, nesposobnog i nepotrebnog - samo na osnovu godina.
    I to baš onda kad možeš da daješ na osnovu iskustva i kvalitetnog rada.
    Naravno da nećeš nositi vreće cementa na leđima.
    Ali, izgleda da neko baš to očekuje, bez obzira na vrstu posla koji obavljaš.
    Zato Srbija i nije u stanju d anegde stigen
    Krade od poštenih radnika, kriminalce pušta da se baškare, pušta mlade da odlaaze a stare ne ceni.
  • dobrotvorka

    19.06.2017 01:47
    E TAKVU KOMPANIJU
    Treba otvoriti kod nas. Da mogu i oni koje niko neće da zaposli, da rade i još da se uz posao obučavaju. Pogotovo što su smene po 4 sata.
    Ali naša "vlast" voli da otvara "logore" u kojima ljudi stojeći rade po 12 sati i nose pelene. I pogađate, posle par godina-kod sv. Petra na ispoved jer tim tempom penziju neće ni dočekati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva