Arheolozi pronašli WC stariji više od hiljadu godina

Istražujući ostatke ruralnog naselja u opštini Stevns na jugoistoku Danske, arheolozi su pronašli dva metra duboku jamu, za koju misle da je do sada najstariji otkriveni toalet u toj državi, čiji sadržaj mnogo govori o higijenskim navikama i prehrani starih Vikinga.
Arheolozi pronašli WC stariji više od hiljadu godina
Foto: Pixabay

Do otkrića se došlo sasvim slučajno, a istraživači su prvo smatrali kako se radi o ostacima nekadašnje zemunice, prenela je stručna publikacija "Science Nordic".

"Odozgo gledajući, mislili smo da je to bila zemunica, ali smo uskoro shvatili da se radi o nečem sasvim drugom", kazala je arheologinja Ana Bek.

Otkriće predstavlja iznenađenje za antropologe koji studiraju život i običaje Vikinga. Do sada se pretpostavljalo da su oni nuždu većinom obavljali u prirodi ili u staji za domaće životinje, a tako pomešani organski materijal kasnije koristili kao gnojivo.

Ranije se mislilo da su Vikinzi retko imali posebne toaletne prostorije za obavljanje nužde i da su one postojale samo u njihovim urbanim, a ne i u agrarnim naseobinama, što je sada opovrgnuto: pokazalo se da su i "seoski" Vikinzi bili kultivisani kao i njihovi rođaci iz gradova.

Analiza pronađenih makrofosila ljudskog porekla, pronađenih na arheološkom nalazištu, pokazala je veliku prisutnost livadskog cvetnog polena kojeg je obično mnogo u medu i medovini. Iz toga se sada zaključuje da su te namirnice bile redovni sastojak vikinškog menija.

Datiranje sadržaja sedimenta u crnoj jami pomoću radioaktivnog ugljenika pokazalo je da je on star najmanje hiljadu godina. Vikinzi su taj deo Danske naseljavali od kasnog 8. veka, pa do sredine 11. veka, navodi časopis Science Nordic.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.