VIDEO: Rumun na pijaci kupio nemački uređaj za šifrovanje - Enigmu

Jedan Rumun nedavno je na buvljoj pijaci kupio uređaj koji mu je prodavac predstavio kao starinsku pisaću mašinu, za koju je izdvojio 100 evra.

Ono što je trebalo da bude pisaća mašina, međutim, bila je enigma - nemački uređaj za šifrovanje i dešifrovanje važnih poruka iz perioda Drugog svetskog rata.

Nemci su bili toliko sigurni u enigmu da su verovali da niko ne može da je "provali", iako je to engleskim kriptolozima pošlo za rukom.

Na aukciji održanoj u Bukureštu, ta ista mašina sa buvljaka dostigla je cenu od 45.000 evra, koliko je za nju izdvojio anonimni kolekcionar.

Srećni čovek, koji je na enigmi zaradio više novca nego što je uložio, profesor je kriptografije "koji je vrlo dobro znao šta kupuje", rekao je Kristijan Gavrila iz aukcijske kuće Artmark.

Prodavac sa pijace, međutim, nije znao. Budući da je Rumunija sve do 1944. godine bila saveznik nacističke Nemačke, istoričari veruju da se na njenoj teritoriji, po podrumima i tavanima, nalazi još neotkrivenih enigmi. Više hiljada ovih uređaja je bilo proizvedeno, ali se veoma mali broj njih našao na aukcijama pred kolekcionarima ratnih memorabilija.

Prošlog meseca jedna enigma prodata je kod Kristija u Njujorku za rekordnih 547.500 dolara, dok je mašina korišćena u filmu "Enigma", iz 2001. godine, na aukciji dostigla cenu od 208.137. dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva