Vini Pu cenzurisan u Kini

Kineska društvena mreža Veibo, ekvivalent Tviteru, blokirala je pretragu i slike o Viniju Puu, simpatičnom medvedu iz knjiga za decu od pre jednog veka, jer je jednom navedeno da podseća na kineskog predsednika Si Đinpinga.
Ukoliko se ukuca pretraga za animiranog medveda na kineskim društvenim mrežama se pojavljuje poruka da je "sadržaj nezakonit". S mreže za ramenu poruka WeChat, koja je u širokoj upotrebi u Kini, uklonjene su slike Vinija Pua.
 
Kineske vlasti vode strogu cenzuru i kontrolu sadržaja na internetu.
 
Prva poređenja medveda s kineskim predsednikom pojavila su se 2013. godine kad su korisnici interneta postavili sliku Si Đinpinga i tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame, kao Vinija Pua i njegovog prijatelja tigrića "Tigra". Naredne godine, ponovo se pojavila slika medveda kao da je kineski predsednik. Ovog puta sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, sa fotomontažom da se Vini Pu rukuje s kopitom svog prijatelja "Magareta".
 
Korisnici interneta 2015. godine sliku kineskog predsednika tokom smotre vojske uporedili su sa Vinjiem Puom koji se vozi u kabrioletu. Ta slika je postala "najviše cenzurisana u Kini te godine", kaže analitički portal "Global risk insajts".
  • lilule

    18.07.2017 20:59
    A njegova devojka Shimi Pu nije zabranjena?
  • Zoki021

    17.07.2017 19:35
    Vini Pu
    Pre bi se reklo da predsednik Kine liči na crtanog lika pošto je Vini Pu stariji od njega!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.