Norveška - Zemlja u kojoj svako zna svačiju platu

Klauzula tajnosti plate postoji u mnogim firmama širom sveta, a razgovori o visini zarade smatraju se nepristojnim i neprijatnim.
Norveška - Zemlja u kojoj svako zna svačiju platu
Foto: Pixabay
Međutim, kako piše N1, u Norveškoj ne postoje takve tajne i tabui. Zarada i pripadajući porezi svakog zaposlenog u zemlji su javni i njih vrlo lako može da sazna svako ko je zainteresovan.
 
Zarade zaposlenih u prošlosti su u Norveškoj štampane u vidu knjige, koja je potom dopremana u javne biblioteke. Knjiga je sadržavala spisak svačijih prihoda, imovine i porez koji se na sve to plaća. Ove informacije sada su još dostupnije građanima jer se nalaze na internetu, samo nekoliko klikova od njih. Promena u načinu objavljivanja zarada desila se 2001. godina i imala je instant efekat, podstičući mnoge da zavire u novčanik svojih komšija i kolega.
 
"To je za mnoge postala čista zabava. Vrlo lako automatski ste mogli da saznate koliko vaši prijatelji zarađuju, samo logovanjem na Fejsbuk. U jednom momentu je postalo smešno", kaže Tom Stavi, bivši ekonomski novinar u nacionalnim dnevnim novinama VG.
 
On ističe da je transparentnost veoma važna, posebno što Norvežani plaćaju visoke poreze na doprinose - prosečno 40,2 odsto, dok je evropski prosek 30,1 odsto.
 
"Kada plaćate toliko mnogo, treba da znate da li i svi ostali to rade. I treba da li taj novac odlazi na nešto odgovorno. Moramo da imamo poverenje i u poreski sistem i u sistem socijalne zaštite", objašnjava Stavi stav Norvežana prema javnosti plata, prenosi N1.
 
Zbog toga je ova zemlja potrebu za transparentnošću i poverenjem stavila iznad problema koje može da izazove zavist zbog razlika u zaradama.
 
Ali, velikih problema i nema jer u Norveškoj većina zaposlenih ima poprilično dobru ideju koliko njihove kolege zarađuju bez da to proveravaju u zvaničnim listama. Takođe, plate u određenim sektorima su regulisane kolektivnim ugovorima pa su razlike u zaradama relativno male. Zbog toga informacije u registru zarada za mnoge građane nisu bile veliko iznenađenje.
 
Da biste pogledali nečiju platu morate da unesete nacionalni identifikacioni broj na sajtu poreske uprave. To znači da pretraga više nije anonimna, a najveća promena je u tome što predmet pretrage vidi ko je sve zainteresovan za njegovu zaradu. U Norveškoj oko tri miliona građana plaća porez od ukupno 5,2 miliona stanovnika. Pre 2014. oko bilo je oko 16,5 miliona pretraga prihoda godišnje, dok danas taj broj iznosi nešto manje od dva miliona.
 
U jednom skorijem istraživanju 92 odsto ispitanika reklo je da ne proveravaju prihode svojih poznanika, porodice i kolega.
  • Talac

    23.07.2017 11:14
    A za to vreme, u Srbiji.... Nas glavni problem i uzrok zaostalosti su svest i mentalitet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.