"Čuvar galaksije": Kako je dečak objasnio zašto treba da bude oficir NASA-e

Američka svemirska agencija NASA nedavno je objavila da traži "oficira za planetarnu zaštitu".
Verovatno su očekivali veliki broj prijava, ali ono što nisu očekivali bilo je pismo devetogodišnjaka Džeka Dejvisa čija je želja bila da se prijavi za posao.
 
Pozicija je uvedena davne 1967, a između ostalog uključuje i smanjivanje mogućnosti da tokom istraživanja kontaminiramo mesec i ostala nebeska tela. Oficiri za planetarnu zaštitu su takođe zaduženi za sprečavanje širenja bilo kakvog vanzemaljskog mikroba koji bi dospeo na Zemlju, odnosno kontaminacije naše planete.
 
Iz tog razloga vrši se redovna analiza na prisustvo mikroorganizama robota koji učestvuju u istraživačkim misijama.
 
"Čuvar galaksije", kako je ovaj devetogodišnji dečak opisao sebe, pismo je uputio u četvrtak.
 
"Moje ime je Džek Dejvis i voleo bih da se prijavim za posao oficira za planetarnu zaštitu. Možda imam devet godina, ali mislim da sam sposoban za posao. Jedan od razloga je što moja sestra kaže da sam vanzemaljac. Takođe, video sam skoro sve filmove o svemiru i vanzemaljcima koje sam mogao da vidim. Odgledao sam 'Marvel Agents of Shield' i nadam se da ću odgledati film 'Men in Black'. Odličan sam u video-igricama. Mlad sam, što znači da mogu da naučim da razmišljam kao vanzemaljac", stoji u pismu devetogodišnjaka, prenosi B92.
 
Iako verovatno niko nije očekivao da će stići odgovor iz NASA-e, to se dogodilo. Direktor planetarne nauke Džim Grin odlučio je da dečaku uzvrati pismom.
 
"Dragi Džek, čujem da si 'Čuvar galaksije' i da si zainteresovan da postaneš oficir za planetarnu zaštitu. To je sjajno. Ta pozicija je stvarno kul i u pitanju je veoma važan posao. Reč je o zaštiti Zemlje od sitnih mikroba. Takođe reč je o zaštiti drugih planeta i meseca od naših bakterija dok odgovorno istražujemo Solarni sistem", napisao je Grin i dodao:
 
"Takođe tragamo za budućim naučnicima i inženjerima koji će nam pomoći, pa se nadam da ćeš naporno raditi i biti dobar u školi. Nadamo se da ćemo te videti u NASA-i ovih dana", dodaje se u pismu.
 
  • alien

    05.08.2017 23:36
    klinac je zrno
    ne zalivati ga lažnim nadama.
    prva kolonija na satelitu zvaće se "srbija na mesecu"
    NASA ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.