Cenzurisali erotski roman iz 18. veka da ne uznemiri studente

Erotski roman "Funny Hill" koji govori o seksualnim podvizima mlade devojke zabranjen je u Velikoj Britaniji kako se studenti ne bi uznemirli.

Roman je zabranjen i pre 270 godina kada je tek izašao, zbog sadržaja. Tada ga je zabranio biskup Londona koji je rekao da je to  nešto najrazvratnije što je ikada pročitao.

Cenzura je ukinuta 1970. godine i roman je bio dostupan i korišćen kao literatura na univerzitetima, a 2007. godine je BBC napravio televizijsku adaptaciju.

Sada je na inicijativu ekspertkinje za književnost 18. veka Džudit Hovli sa Univerziteta London zabrana ponovo uvedena zbog straha da bi studenti mogli da se uznemire. Ipak, ne dele svi ovo mišljenje.

"Pomisao da mlade žene i muškarci treba da se zaštite od čitanja je tragična", rekao je profesor Frenk Furedi s Univerziteta Kent.

"Funny Hill" se smatra prvom engleskom pornografijom u prozi i prvim ovakvim romanom. Iako je najzabranjeniji, postao je i najpopularniji roman i čitaoci su uvek pronalazili načine da dođu do njega.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.