FOTO: Najmanje države i kvazi-države na svetu

Na svetu postoji više od 200 država, a iako svako zna za one najveće poput SAD-a, Rusije, Kanade, Australije, Brazila, moćne poput Nemačke, Velike Britanije i Japana, ratne poput Sirije i Iraka, kao one male većina će navesti Vatikan, Monako i Andoru.

Ipak, na svetu postoje i brojne druge male države čija populacija meri jedno prosječno manje selo.

1. Palau

Veličina: 459 km kvadratnih
Stanovnika: 21.347  


Republika Palau je ostrvska država koja se sastoji od više od 300 ostrva različitih veličina. To je jedno od najneverovatnijih mesta na Zemlji - kišne prašume su prepune jedinstvenih životinja i biljaka, a teritorijalne vode naseljava čak 130 ugroženih vrsta ajkula.

Međutim, jedna od najimpresivnijih stvari je jezero s više od dva miliona meduza, ali bez brige - većina je vremenom potpuno izgubila sposobnost žarenja.

2. Nijue

Veličina: 261,46 km kvadratnih
Stanovnika: 1.190


To je sićušna ostrvska država u Okeaniji, a uprkos spektakularnim prizorima, nema razvijen turizam. Opstanak zemlje najpre zavisi od strane pomoći, naročito od Novog Zelanda. Glavni grad je malo selo s populacijom od 600 ljudi.

Ipak, ova država ima aerodrom i supermarket - koji su jedni i jedini u celoj zemlji.

3. Sent Kits i Nevis (skraćeni oblik od Federacija Sveti Kristofer i Nevis)

Veličina: 261 km kvadratnih
tanovnika: 52.329


Sent Kits i Nevis se nalazi u Karipskom moru i sastoji se od dva ostrva, vulkanskog porekla. Nezavisnost od Velike Britanije stekli su 1983. godine kao parlamentarna monarhija. Kristofer Kolumbo se na svom drugom putovanju 1493. iskrcao na veće ostrvo i nazvao ga, prema svecu zaštitniku, Sveti Kristofer.

Glavni izvor prihoda je ekonomski program koji dopušta svima koji imaju najmanje 250.000 dolara da ulažu u lokalnu industriju proizvodnje šećera i tako steknu status državljanina.

Drugi način je kupovina poseda u vrednosti od 400.000 dolara i više na jednom od ostrva.

4. Kneževina Reke Hut

Veličina: 75 km kvadratna
Stanovnika: 30  


Ovo je mikronacija koja se nalazi u istoimenoj australijskoj provinciji. Iako nije priznata od strane nijedne države, ona ima svoju valutu, poštanske marke i pusoš.

5. Tuvalu

Veličina: 26 km kvadratnih
Stanovnika: 10.959


Nalazi se u Tihom okeanu južno od Kiribatija i severno od Fidžija. Sastoji se od devet koralnih ostrva u nizu, a najviša nadmorska visina je pet metara, pa bi zbog podizanja nivoa mora ova država mogla da nestane kroz 50 godina.

Najveći prihodi ove države su iznajmljivanje njihovog internet domena.

6. Nauru


 

Veličina: 21 km kvadratni
Stanovnika: 9.591


Republika Nauru je ostrvska država u Tihom okeanu, najmanja je vanevropska država i najmanja je republika na svetu. Jedina je država na svetu koja nema glavni grad niti sopstveni transportni sistem. Poznata je po visokoj stopi zagađenja, kao i po rekordnoj gojaznosti - gojazno je preko 70 odsto stanovnika.

7. Kneževina Seborga

Veličina: 4,91 km kvadratnih
Stanovnika: 312


Ova mikronacija na teritoriji Italije je pod vladavinom Marcella I. Zapravo je reč o selu koje se nalazi blizu francuske granice. Vojska te nepriznate države se sastoji od troje ljudi - ministra odbrane i dva granična čuvara.

8. Republika Molozija

Veličina: 0,055 km kvadratna
Stanovnika: sedmoro


Samoproglašena republika je mikronacija koju je osnovao Kevin Bou. Nalazi se u američkoj Nevadi, a sastoji se od samog Boua, njegove porodice, tri psa, jedne mačke i jednog zeca. Ima nacionalnu himnu, nacionalni amblem i zastavu. Imaju čak i smrtnu kaznu za ponavljače teških zločina. Izdaje pasoše, a ima i svoj svemirski program.

9. Suveren vojni odred Malte (Malteški red)

Veličina: 0,012 km kvadratna
Stanovnika: 113.500  


Osim Vatikana, postoji još jedna sitna država na području Rima. Ima ukupno tri zgrade, valutu, poštanske marke, vebsajt, tablice automobila i pasoš.

10. Kneževina Silend

Veličina: 0.004 km kvadratna
Stanovnika: 27  


Nepriznata država Silend zapravo je morska platforma koja se nalazi šest milja udaljena od obale Velike Britanije. Njome vlada samoproglašeni princ regent, a svako može da postane grof, baron, pa čak i vojvoda - a te titule se mogu kupiti za nekoliko stotina evra na veb stranici države.

  • Ima i kod nas...

    18.09.2017 16:12
    Mini fini
    A Liberland? Ne mora se ici u egzoticne krajeve u mini drzave...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.