VIDEO: Jezera koja zagonetno menjaju boju

Od tirkizne do crne, jezera za koja se veruje da u njima stanuju duše, menjaju svoje boje bez objašnjivog razloga...
Prema legendi duše vračara žive u smeđem jezeru visoko u indonezijskim planinama, zeleno je rezervisano za duše grešnika, a plavo predstavlja raj. 
 
Tri zagonetna jezera nalaze se u kraterima Kelimutua na ostrvu Floresu u Indoneziji. Smestila su se na visini većoj od 1.600 metara, a u okolini se nalazi i 14 aktivnih vulkana. Tamo ni zemljotresi nisu retkost. 
 
Boje jezera neprestano se menjaju pa su tako u prošlosti bila crna, smeđa i plava da bi pre pedeset godina postala crvenkasta i boje bele kafe. Ponekad posmeđe i izgledaju poput ogromne šolje tople čokolade. 
 
Jezera se nalaze u nacionalnom parku koji je popularno turističko odredište, kao i omiljena destinacija za treking zahvaljujući lepotama biljnog i životinjskog sveta. 
 
Vrh planine Kelimutu nalazi se na 1.731 metara, a lokalno stanovništvo smatra da je sveta i odgovorna za plodnost čitavog kraja.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.