VIDEO: Otkriveno kako je građena Velika piramida

Arheolozi su pronašli nove dokaze koji otkrivaju kako je izgrađeno najstarije svetsko čudo, Keopsova piramida u Gizi.
VIDEO: Otkriveno kako je građena Velika piramida
Foto: Pixabay
Dokazi pokazuju da su drevni Egipćani izgradili Veliku piramidu prenoseći 170.000 tona krečnjaka brodovima. Do sada je bilo poznato da je kamen prenošen iz Ture, udaljene oko 13 kilometara, a granit su vadili u 860 kilometara udaljenom Asuanu.
 
Arheolozi se do sada nisu slagali oko toga na koji način je materijal za gradnju piramide prenošen u Gizu, ali pronašli su papirus, drveni brod i mrežu plovnih puteva koji dokazuju da su ga prevozili rekom Nil.
 
Blokovi kamena od 2,5 tona prevoženi su posebnim vodenim kanalima do luke udaljene samo nekoliko metara od temelja Velike piramide. Pronađeni papirus je prvi direktan zapis o načinu gradnje piramide, a potpisao ga je nadglednik graditelja Merer, koji detaljno opisuje kako je materijal prevožen iz Ture u Gizu. 
 
  • blblblblblbl

    27.09.2017 19:47
    sabili smo u g 4500 god. Tehnologija izgleda unazadjuje čoveka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.