FOTO: Islam najpriznatija religija na svetu

Islam je službeno najpriznatija religija jer većina hrišćanskih nacija neslužbeno podržava veru, pokazalo je istraživanje Pju centra iz Vašingtona.
FOTO: Islam najpriznatija religija na svetu
Foto: Pixabay
U celom svetu 27 vlada je službeno priznalo islam, dok ih je 13 priznalo hrišćanstvo. Od 40 vlada koje su priznale neku religiju kao državnu, 28 ih finansijski podržava hrišćanstvo.
 
Analizirano je 199 zemalja i otkriveno je da 43 imaju službenu religiju, 40 religiju koju preferiraju, 106 zemalja nema religiju koju podržava, dok ih je 10 neprijateljski rasploženo prema religijskim institucijama.
 
U ovih 10 su Kina, Kuba, Severna Koreja, Vijetnam i neke bivše sovjetske republike.
 
"U nekim slučajevima, državne religije imaju ulogu ceremonijalne prirode, ali razlika je vidljiva kada je reč o pravima i porezu, vlasništvu nad nekretninama i drugom imovinom, kao i u pristupu finansijskoj podršci od države. Vlade koje su uspostavile jednu religiju kao glavnu regulišu versku praksu i ograničavaju ili zabranjuju manjiske verske grupe. Većina zemalja sveta je neutralna kada je reč o religiji", navodi se u istraživanju.
 
Pju centar predstavio je i podatke u kojima se predviđa da će muslimani biti brojniji od hrišćana do 2070. godine jer je islam najbrže rastuća religija u svetu i 2010. godine 1,6 milijardi ljudi su se izjašnjavali kao muslimani, što je 23 odsto populacije.
 
Hrišćana je bilo 2,2 milijarde, što je 31 odsto populacije, ali u istraživanju se navodi kako muslimani imaju više dece, zbog čega će islam biti većinska religija.
 
Blizu 62 odsto muslimana živi u Indoneziji, Indiji, Pakistanu, Bangladešu, Iranu i Turskoj. Do 2050. godine Indija će imati veći broj muslimana od Indonezije koja se smatra najvećom islamskom državom.
 
  • ns

    08.10.2017 15:44
    Svi redom zaostale, siromasne glavosece...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti