Pronađeni ostaci putničkog broda koji su nacisti slučajno torpedovali

Ostaci putničkog broda Athenia na koji je greškom ispaljen torpedo iz nemačke podmornice pronađeni su u Atlantiku kod ostrva Rokal na dubini od 200 metara.
Za otkriće je zaslužan "tragač za palubama" Dejvid Mearns.
 
Više od sto ljudi utopilo se kada je nemački kapetan Fric Julius Lemp greškom ispalio projektil u britanski brod Athenia 3. septembra 1939. godine, samo nekoliko sati nakon što je britanski premijer Nevil Čemberlen objavio rat nacističkoj Nemačkoj. Mislio je da je to ratni brod.
 
Na brodu je bilo 1.103 putnika, od kojih se 118 utopilo. Među njima je bilo i dete kanadskog državljanstva. Pronađena su tri telegrama 2009. godine koja su govorila o ovom brutalnom potapanju. Prvi je poslat u 00:18 časova i u njemu su obavešteni svi brodovi da je objavljen rat Nemačkoj, a u drugom koji je poslat nepuni sat posle navodi se kako je Athenia pogođena torpedom i da tone velikom brzinom.
 
Treći telegram je poslao kapetan Mekkeland i naveo blizinu svoje jahte, i da juri prema njima u pomoć. Spasio je 980 putnika. Telegrami su sačuvani zahvaljujući njegovoj porodici.
 
Adolf Hitler je bio besan kada je saznao za ovu tragičnu grešku svog kapetana i naterao ga je da ponovo napiše zapisnik kako se u njemu ne bi videla vest o potonuću putničkog broda.
 
"Moj deda je dobro procenio značaj ovih poruka i sačuvao ih sa svojim medaljama. Znala sam za njih, ali ne i priču koju kriju. Napisano je samo nekoliko reči, ali one pričaju priču o početku Drugog svetskog rata", kazao je unuk.
 
Athenia je prevozila putnike iz Glazgova u Montreal. Brod je bio udaljen 250 milja do Severne Irske kada je napadnut. Ova greška umalo je kapetana nemačke podmornice koštala karijere, ali objasnio je da je u pitanju velika greška. U maju 1941. godine njegov brod su napali Britanci kod Islanda. Uspeo je da pobegne u čamcu s ekipom. Više nikada nije viđen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti