Sud priznao SMS poruku kao testament, koja nikad nije poslata

Australijski sud prihvatio je neposlatu skicu SMS poruke na mobilnom telefonu mrtvog čoveka kao službeni testament, piše BBC.
Naime, muškarac star 55 godina napisao je poruku u kojoj stoji da "sve što ima" daje bratu i nećaku, a sud navodi da je poruku planirao da pošalje upravo bratu. Ta neposlata poruka pronađena je u skicama na muškarčevom telefonu nakon što je prošle godine izvršio samoubistvo.
 
Vrhovni sud Brizbejna odlučio je da je muškarac zbog načina na koji je poruka sročena hteo da taj SMS služi kao njegov testament, piše BBC.
 
Muškarac je u poruci napisao i kako se može pristupiti njegovom bankovnom računu, kao i gde je u svojoj kući sakrio određenu svotu novca. - Stavite moj pepeo u vrt iza kuće. Nešto novca imate iza televizora, a nešto u banci - napisao je u poruci.
 
Prema pisanju "ABC njuza", čovekova supruga prijavila se za upravljanje njegovom imovinom, a potom se žalila na presudu suda jer smatra da "SMS poruka ne može biti smatrana valjanim testamentom jer nikad nije poslata".
 
Inače, da bi testament u australijskoj saveznoj državi Kvinsland bio valjan, mora biti napisan i moraju je potpisati dva svedoka.
 
Sudija Suzan Braun rekla je da je način na koji je poruka napisana, a u kojoj su poslednje dvije reči bile "moj testament", pokazao da je muškarac jasno stavio do znanja šta bi SMS poruka trebalo da predstavlja. - Priča o svom domu, dodeljivanju novca u svojstvu prihoda i preciziranje koja osoba treba da se prijavi za upravljanje imovinom pokojnika sugeriše da je bio svestan prirode i veličine svoje ostavštine, koja je bila relativno mala - rekla je Braun.
 
Sudija je dodala da neformalna priroda poruke ne umanjuje činjenicu da je muškarac hteo da se po njoj postupi, pogotovo zato jer je stvorena u trenutku kada je pokojnik razmišljao o smrti. Savezna država Kvinslend nakon promene zakona 2006. godine u svojstvu testamenta prihvata i neformalnije dokumente.
 
Tako je 2013. godine sud kao testamen prihvatio DVD na kojem je pisalo "moj testament".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.