Novina u švedskoj crkvi: Bog nije muškog roda

Novo uputstvo za sprovođenje službi u Švedskoj crkvi savetuje sveštenike da izbegavaju zamenice muškog roda kada govore o Bogu, kako bi crkva bila inkluzivnija.
Novina u švedskoj crkvi: Bog nije muškog roda
Foto: Pixabay
Kako prenosi crkveni list "Kirkan stidning", u četvrtak je usvojen predlog novog pravilnika i to velikom većinom.
 
Antje Jakelen, koja je nadbiskup Švedske crkve, rekla je nakon glasanja da je cilj da se "pokaže svetu da postoji crkva koja može da nosi i poštuje različitost".
 
Prema nekim od predloga novog pravilnika, koji će zameniti stari koji datira iz sredine osamdesetih, u nizu tekstova bi trebalo umesto reči "on" koristiti samo reč "Bog". 
 
Kako prenose mediji, u pravilnku postoji i predlog da se Bog zove "i ocem i majkom". 
 
"Zvati Boga 'Gospodom' uspostavlja rodnu hijerarhiju i podređeni položaj žena u zapadnjačkom, feminističkom kontekstu. Inkluzivni jezik u crkvi je potreban jer je baziran na svesnosti o različitim vrstama diskriminacije u društvu", navela je Sofija Camnerin, zamenica predsedavajućeg u omladinskoj hrišćanskoj organizaciji Ekumenija. 
 
Lokalni mediji pišu da se "borba za novi pravilnik" vodi već skoro deset godina. 
 
Inače, Švedska je jedna od najprogresivnijih zemalja što se tiče jednakosti polova, a Jakelenova je prva žena na mestu nadbiskupa Švedske crkve. 
 
Kako se navodi na zvaničnom sajtu Švedske, crkva je odvojena od države 2000. godine i takođe radi na promociji jednakosti među polovima. Sinod ima 125 žena i 126 muškaraca, a 45 odsto sveštenika u celoj zemlji su žene.
  • @ex chapman

    28.11.2017 11:33
    Samo se ti drzi lenjina njegovog opijuma i komunizma, za komentare ne brini,dovoljno je skandalozno da bi se komentarisalo. boga su nekad sahranjivali jahaci popova i cupaci brkova a sad to rade feministkinje, propalo jedno, propasce i ovo drugo, pitanje vremena
  • "ДАДАиста"

    28.11.2017 07:48
    стварно(с)
    " У се и у своје кљусе". . .
  • ex chapman

    27.11.2017 15:27
    komentari?
    po minusima vidim da sam uspeo da uvredim fanatike i sa jedne i sa druge strane debate - i jedni i drugi su mi podjednako odvratni! žao mi je samo što nema komentara...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.