Kostur mamuta star 15.000 godina uskoro na aukciji

Kostur vunastog mamuta star 15.000 godina biće ponuđen na prodaju na aukciji sledećeg meseca u francuskom Lionu.
Kompletan kostur visok je više od tri metra, a na aukciji se nudi sa obema, tri metra dugim kljovama koje teže oko 160 kilograma, rekao je Erik Mikeler, član Evropske komore stručnjaka i savetnika za lepu umetnost.
 
Potencijalni kupci kostura, čija se vrednost procenjuje na 450.000 do 490.000 evra, mogli bi biti predstavnici prirodnjačkih muzeja, udruženja ili privatni kolekcionari i kompanije.
 
Aukcionar Klod Agit podseća da je kostur mamuta koji je 2006. prodat za 150.000 evra izložen u jednom vinskom podrumu u južnom francuskom regionu Gard.
 
Fosilni ostaci vunastog mamuta pronađeni su početkom prošlog veka prilikom iskopavanja temelja današnjeg zagrebačkog pozorišta "Gavelle" u Frankopanskoj ulici. Na tim područjima je ta gorostasna životinja živela u vreme pleistocena, a izumrla je krajem poslednjeg ledenog doba pre 15.000 godina.
 
Zagrebački mamut dosezao je visinu od četiri metra. U temeljima "Gavelle" pronađena je njegova bedrena kost koja se čuva u hrvatskom Prirodnjačkom muzeju.
  • Mare Care

    29.11.2017 01:12
    MamuTi
    to je runasti a ne vunasti mamut. Nisu samo u HR nadjeni ostaci nego po i Srbiji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.