Tražila da se ukloni slika iz Metropolitena jer se naslikanoj devojčici vidi veš

Muzej Metropoliten u Njujorku odbija da iz svoje postavke ukloni sliku umetnika Baltazara Klosovskog - Baltusa, iz 1938. godine, koja prikazuje mladu devojku u, prema kritičarima, "seksualno sugestivnoj pozi".
Kritičari traže da se "Terezino sanjanje" ukloni iz postavke njujorškog muzeja zato što se na slici vidi njen donji veš.
 
Francuski slikar simbolizma, poljskog porekla, poznat je po erotskim slikama devojčica u pubertetu.
 
U peticiji na internetu se zahteva uklanjanje slike, posebno zbog niza optužbi poznatih ličnosti u SAD za seksualne napade.
 
Autorka peticije Mija Meril optužila je Metropoliten za "romantični voajerizam i objektivizaciju dece", na šta je predstavnik Muzeja za odnose s javnošću Ken Vajn pozvao na "informisanu diskusiju uz poštovanje kreativnog izraza".
  • paunovic svetlana

    12.12.2017 18:01
    Naravno da deca koja to vide, nisu experti za umetnost, Oni vide jedno dete kome se vidi donji ves. Svako dete Koje je vaspitano zna od odredjenog uzrasta da to nije kulturno. Ali ako takva jedna slika visi u visokoumetnickum muzeju, onda moze da pomisli da se zapravo tako treba ponasati?
  • kuzze detelinara

    09.12.2017 20:57
    ako ćemo tako
    ... treba onda ukloniti sve slike golotinje i raznih pokolja iz muzeja jer mene smrt nevinih uznemirava više od donjeg veša. I kubiste ukloniti i apstraktnu umetnost. Ne shvatam umetnost Poloka i poruku koju šalje svojim delom najskupljim na svetu.... ali nekom je opscena sigurno!
    Lepota je u oku posmatrača, istina u uhu slušaoca, a pamet u razumu. Pa ko šta ima tako se i vlada.
  • mrva

    09.12.2017 20:31
    @ex chapman

    nekada je bolje prećutati nego se upirati da se ispadne pametan, jer takav pokušaj po pravilu ispada bled i glup. Ne mora svako imati mudar komentar na svaku vest i temu. Da bi nešto o umetnosti znao da kažeš nije dovoljno da razlikuješ boje ili nekoliko osnovnih umetničkih pravaca. Pošto perverznjaka ima među profesorima, učiteljima, lekarima, advokatima, rudarima i ljudima ma kakvog poziva i struke, zar ne bi bilo čudno da ih nema i među umetnicima? To je karakteristika ljudi a ne umetnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.