Fadila - prva nosila pantalone, položila vozački i već pola veka vozi automobile

Fadila Ikanović iz Živinica ima 83 godine i još aktivno vozi automobil, nakon što je celokupni radni vek provela kao auto-mehaničarka.
"Nezavisne novine" navode da je ova baka bila prva žena koja je 1966. godine položila vozački ispit u Živinicama, išla je na relije, a takođe je bila i prva žena koja je u tom gradiću u severoistočnoj Bosni počela da nosi pantalone, rušeći društvene predrasude.
 
Navodi se da je Fadila imala osmoro braće i sestara i svi su završili neke zanate, ona je htela da se školuje za auto-mehaničara, ali je rodbina ubedila majku da to nije za ženu. Fadilu su upisali u tadašnju trgovačko-tekstilnu školu koju je uspešno završila, nakon čega je diplomu darovala rodbini, a ona sa bratom počela da popravlja automobile.
 
"Naradila sam se kao auto-mehaničar. Cele Živinice znaju da ja to znam i razumem se. To je bila moja velika želja i meni nije bilo to teško. Stvarno sam se naradila puno. Namenjala sam se i kola i kombija, svega", rekla je Fadila banjalučkom listu i dodala da ni sama ne zna koliko je autom prešla kilometara.
 
Fadila je rekla da je za 52 godine vozačkog staža platila samo dve saobraćajne kazne. Kako kaže, išla je na brojne reli trke, sa kojih nosi prelepa sećanja.
 
"Obavezno reli. To je bilo auto-moto društvo iz Živinica. Sutjeska, Novi Sad, Brčko... Svugde. Volela sam najviše stara kola da kupim. Samo sam jednom kupila 'stojadina'. U Beograd otišla i uplatila ga 1975. godine. Malo sam ga vozila, deca su više. Ja volim kombije", istakla je ova vitalna starica.
 
 
Navodi se da Fadila automobil vozi bez ikakvih problema iako je već zašla u devetu deceniju života i živi sa jednim bubregom, jer je drugi dala bratu.
 
"Kada bih primetila da bi mi se malo zavrtoglavilo, ne bih sela više za volan. Obišla sam ja celu Nemačku kolima i celu bivšu Jugoslaviju. Nema mesta i sela gde ja nisam bila. U svakom selu sam napravila po jednu kuću", ispričala je kroz smeh.
 
"Nezavisnim novinama" se pohvalila i da zna da lepi keramiku, kreči zidove i pravi od drveta razne predmete. Njena ćerka Mirzeta Ikanović dodala je da je ponosna na majku koja je svestrana žena.
 
"Ona pravi kućice za ptičice, za kuce, stoliće. Poklanja to. Uvek ima neku zanimaciju. Onda postavi cirkular na sto i kaže: 'Hajde, Mirzeta, da prerežemo ovu dasku'. Ja kažem: 'Ne, ne. Ne smem. Nisam ja za to i te fizičke poslove'", objasnila je Mirzeta i dodala da ni sijalicu u kući nikada nije promenila, jer je to radila uvek Fadila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.